Бразилия победи Коста Рика с 2:0 в мач от група E на Световното първенство по футбол в Русия. Победата бе заслужена, но постигната след много усилия - главно през второто полувреме. И дойде в добавеното време.

През първото полувреме Бразилия бе по-активния отбор, но трудно може да се каже, че имаше предимство.

Отборът на Коста Рика бе много добре организиран, играеше предпазливо с акцент върху защитата, но не пропускаше да се възползва да атакува вратата на съперника, когато му се удаваше възможност. Всъщност първата сериозна опасност в мача бе именно пред вратата на Бразилия малко след началото на полувремето. Футболистът на Коста Рика Гамбоа проби по десния фланг и намери Борхес в наказателното поле, но последният не уцели вратата.

Бразилия имаше няколко статични положения в близост на наказателното поле на своя съперник, но те бяха отразени или от защитниците, или от вратаря Кейлор Навас, който на клубно ниво защитава цветовете на "Реал" (Мадрид).

В 26-ата минута Бразилия все пак вкара гол, но той бе правилно отменен заради засада.

Малко след това Неймар излезе сам срещу Навас, но вратарят отрази.

Формално първият точен удар във вратата на Коста Рика дойде чак в 41-ата минута. Той бе дело на Марсело, но съотборникът му в "Реал" Навас спаси.

През второто полувреме бразилците увеличиха темпото и натиска към вратата на Коста Рика. В началото имаше разбъркване пред вратата на Навас, като той все пак успя да улови топката. Въпреки това Неймар връхлетя върху него и го фаулира.

Малко след това Жезус уцели гредата, а защитник на Коста Рика изби още един удар към вратата.

В 57-ата минута Неймар изпусна чиста възможност. Той получи пас след пробив по десния фланг, но от точката за дузпата стреля над вратата. Малко след това Коутиньо стреля точно, но Навас спаси.

Коста Рика също дебнеше за своите шансове. При една контраатака нападател не успя да улучи топката, въпреки че я получи сам в наказателното поле.

На няколко пъти Неймар падна за дузпа, но такава не бе отсъдена. В 72-ата минута при една грешка в защитата на Коста Рика той получи възможност да стреля от границата на наказателното поле, но фалцовият му удар профуча покрай гредата.

В 80-та минута Бразилия получи дузпа след падане на Неймар в наказателното поле. Впоследствие обаче съдията Бьорн Кайперс от Холандия изгледа видеоповторение и отмени решението си. Бразилците видимо се изнервиха - Неймар и Коутиньо получиха жълти картони за разправии със съдията.

Към края на мача футболистите на Коста Рика започнаха да бавят чрез добре познатия способ - продължително лежане на терена. Продължението на мача бе 6 минути. В първата минута на добавеното време Коутиньо вкара гол и Бразилия поведе с 1:0. Топката бе центрирана отляво, свалена с глава от Фирмино на крака на Жезус, който я подаде на Коутиньо и от близко разстояние бившият играч на "Ливърпул" и настоящ на "Барселона" вкара между краката на Навас.

Малко след това Фирмино, който играе в "Ливърпул", и бившият му съотборник Коутиньо направиха хубава атака по левия фланг. Двамата размениха двойно подаване, но Коутиньо стреля в аут.

Все пак в самия край на мача Неймар вкара гол, след като получи пас от Дъглас Коста по десния фланг.