Макар до президентските и предсрочни парламентарни избори в Турция на 24 юни да остават по-малко от 30 часа, президентът Реджеп Тайип Ердоган вече хвърли светлина върху новата президентска система на управление, която ще влезе в сила, ако той победи във вота.

Анализатори в Турция му предричат да спечели още на първия тур с 51-52%, но други сочат милионните митинги на основните му конкуренти - Мерал Акшенер от "Добрата партия", и Мухаррем Индже. Шестима са кандидатите за президент, а осем политически партии участват в парламентарните избори. 

В предаване на живо по частните тв канали ATV и A Haber, Ердоган обясни какви промени ще настъпят в управлението на републиканска Турция, когато се смени държавното й устройство - и то стане подчинено на президента. А фигурата на министър-председателя отпада - президентът ще назначава и сменя всички министри и заместниците им.

"Ще намалим броя на министерствата на 16 в президентската система", каза той.

Ердоган каза още, че ще бъдат създадени четири нови департамента.

"В първия етап тези четири дирекции - за човешки ресурси, инвестиции, финанси и цифрова трансформация, ще имат голямо значение при новия модел на управление, защото те са най-близкият персонал на президента", каза той.

Към президентството, по думите на Ердоган, ще бъдат присъединени осем дирекции: дирекция на Генералния щаб, дирекция "Национално разузнаване", дирекция "Отбранителна промишленост", Съвет по национална сигурност, Дирекция по вероизповеданията, Държавен надзорен съвет, дирекция "Комуникация" и дирекция "Стратегия и бюджет". 

Променят се и ведомствата, които отговарят сега за икономиката на Турция. По думите на Ердоган тяхната структура ще бъде максимално опростена, а броят на министерствата, които сега са шест в тази сфера, ще бъде намален на три.

Предвижда се създаването и на девет съвета, които ще внесат предложения за политики и ще представят доклади.

Сред тях са Съветът по социални политики, Съвет по въпросите на здравето и хранителните политики и Съвет по изкуствата, каза Ердоган.

Запитан какви са мотивите му за такива радикални промени, Ердоган каза, че някои неблагоприятни условия в сегашната система са попречили на управляващите да изпълнят голяма част от своите обещания.

"Слабостта на тези структури (на настоящата система), която аз постоянно наричам" бюрократична олигархия ", дейностите и процесите в институциите стоят на пътя ни", каза Ердоган. "Целта ни е да прочистим пътя с президентската система на правителството."

Президентската система ще е факт само ако Партията на справедливостта и развитието спечели абсолютно мнозинство от две трети в Меджлиса, което едва ли ще се случи.