Руският президент Владимир Путин се е позиционирал като водач на ксенофобско движение, което иска да отслаби традиционните съюзи на САЩ и да подкопае демокрацията, заяви бившият кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън, цитирана от Ройтерс.

Бившият държавен секретар на САЩ определи руската намеса в президентските избори от 2016 г., които Клинтън изгуби от Доналд Тръмп, като "очевидна и непосредствена опасност за западната демокрация".

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва твърденията за намеса на Русия в изборите от 2016 година.

Москва отрича твърденията на американски разузнавателни служби, че се е намесила в изборите, а Тръмп отрича съглашателство с Русия.

"Владимир Путин е заел позиция на водач на авторитарно, бяло супремасистко и ксенофобско движение, което иска да разбие ЕС, да отслаби традиционните съюзи на САЩ и да подкопае демокрацията", каза Клинтън в лекция в Тринити колидж в Дъблин, където стана доктор хонорис кауза.

И добави:

"Виждаме как това авторитарно движение извира от Кремъл и достига до Европа и отвъд нея. То одързостява десни националисти, сепаратисти, расисти и дори неонацисти. Живеем във време, когато основните права, гражданските добродетели, дори фактите и разумът са атакувани като никога досега".