Властите в Каталуня прекъсват всички протоколни отношения с испанския кралски двор, обяви регионалният премиер Ким Тора, цитиран от в. „Ел Мундо”.

Нито Тора, нито който и да било член на правителството в Барселона няма да присъства на мероприятия, организирани от кралския двор. Регионалните власти в Барселона няма да канят представители на монархията на своите мероприятия. Самият Тора пък напусна поста почетен вицепрезидент на фондация „Принцесата на Жирона”.

Тора обясни, че до последно се надявал крал Фелипе VI ще си помисли и ще поиска прошка за това, че е прикрил насилието на 1 октомври 2017 г. Тогава се състоя предварително обявеният от Мадрид за незаконен референдум за независимост на Каталуня. При сблъсъци с полицията бяха ранени над 800 души.

„На 27 октомври ние обявихме независимост. Искаме волята на народа да бъде уважавана. Ние не сме поданици”, каза Тора.

Снощи обаче той присъства на откриването на Средиземноморските игри в каталунския град Тарагона. И се оправда, че си е „у дома”. Там бе и крал Фелипе VI.

Преди откриването Тора се присъедини към участниците в протест срещу пристигането на монарха в града.

От правителството на испанския премиер социалист Педро Санчес само коментираха, че Ким Тора не представлява всички каталунци.