Писмо до 12 европейски лидери е изпратила председателката на БСП Корнелия Нинова преди срещата на върха в ЕС в неделя. Съобщението за писмото дойде от пресцентъра на левицата. В самия документ Нинова настоява общият европейски подход за мигрантите да е следният - тези, които бягат от "кървавия конфликт в Сирия", да бъдат закриляни, както изискват и международните норми, но тези, които не са "бежанци", да бъдат разглеждани като "незаконни мигранти" и да бъдат връщани в страните по произход. 

"България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални.", пише Нинова до лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия - Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас,Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила. 

Според Нинова бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства.

В писмото си до евролидерите Нинова е оценила и предложението на Германия по въпроса на миграцията в ЕС - то било "неприемливо и неработещо". Става дума за идеята за подписване на двустранни споразумения между страните - финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти. 

„Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници”- предлага Корнелия Нинова. 

"Бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави” - завършва писмото си лидерката на БСП.