Както се и очакваше - мачът Сърбия - Швейцария (1:2) на Световното не мина без политика. "Часовникарите" обърнаха западните ни съседи с голове на Гранит Джака и Джердан Шакири след почивката.

И двамата се радваха по един и същи начин след красивите си попадения - с кръстосани ръце и палци. Според мнозина този жест имитира орела на албанския герб. Джака и Шакири, както и други техни съотборници, са косовски албанци по прозход. Родителите им са се преместили в Швейцария, когато са били деца.

На лявата обувка на Шакири личи знамето на Швейцария, а на дясната - на Косово. С такива "бутонки" той играе и тренира по руските терени (долу).

След срещата нападателят на "Стоук Сити" беше запитан за радостта след 2:1 в 90-ата минута и той отговори следното:

"Във футбола винаги е имало много емоции. Всички видяха какво направих, но това са само емоции. Много съм щастлив, че вкарах този гол, нищо повече. Не мисля, че трябва да говорим за това повече."

Профил на албанската диаспора в туитър цитира изказване на Джака, в което той бил казал, че Албания не участва на световното, но е вкарала два гола на Сърбия. Тези думи на халфа на "Арсенал" обаче почти сигурно са измислени. Нито една медия с акредитирани журналисти на Мондиала не цитира такова изявление на Гранит Джака.

Неговият братът Таулан играе за националния тим на Албания. А баща им Раджип три години и половина е лежал в затвор в Белград през 80-те години заради участие в демонстрация.

"Само ще повторя това, което казах и вчера, коментира треньорът на Швейцария Владимир Петкович, който е босненец. - Не бива да смесваме футбола с политиката. Ясно, че избиха емоции, това е всичко. Всички трябва да държим футбола далеч от политиката и да се фокусираме в това колко прекрасна игра е футболът. Той трябва да обединява хората, а не да ги разделя."

Гранит Джака

Селекционерът на Сърбия Младен Кръстаич отказа да говори за жестовете на Джака и Шакири.

Александър Митрович обаче, който вкара първия гол в двубоя, го направи. Нападателят бе запитан за флага на Косово на обувката на Шакири:

"Ако той обича толкова много Косово и носи флага им, защо не играе за техния национален отбор?"

На 14 октомври 2014 г. европейската квалификация Сърбия - Албания в Белград беше прекратена заради сбиване между футболисти и запалянковци на терена. Тогава дрон със знамето на т. нар. Велика Албания прелетя през стадиона, а играч на домакините го свали. Настана суматоха.

УЕФА присъди 3:0 за Сърбия, но и отне три точки от актива на "плавите". Двете футболни федерации бяха глобени с по 100 000 евро.

Преди дни ФИФА санкционира сърбите с 10 000 швейцарски франка заради транспаранти с политически послания, издигнати от фенове по време на срещата с Коста Рика.