Беглецът от затвора в Ловеч Борис Иванов е бил открит и арестуван в района на град Летница, съобщи БНТ. Новината потвърди след това и главният секретар на МВР Младен Маринов, цитиран от "Фокус". 

Полицаите са намерили затворника в слънчогледова нива на третия ден след бягството му. 

48-годишният Борис Иванов е осъден на 13 години лишаване от свобода за блудства и кражби. Присъдата му е влязла в сила през 2011 г. и 7 години е лежал при строг режим, а към момента му остават 4 години и 8 месеца - както изчисли преди ден вътрешният министър Валентин Радев. 

По-рано през деня първата мащабна акция на МВР и жандармерията в района на ловешките села Александрово и Дренов завърши без успех, предаде БНР. 

Издирването на Иванов е продължило до 11 часа - от снощи. Полицията и жандармерията са претърсвали региона цяла нощ, след като снощи е получен сигнал от свидетели, че беглецът се намира в района. В операцията са участвали около 200 униформени служители.

Според БНР сигналът е подаден от жителка на село Александрово:

"Лаеха кучетата, излязохме и оня човек, дето по телевизора сме го видели, същият човек беше. Снощи в 1,30 ч. Веднага се обадиха на полицията и много полицаи имаше, много, много. Насам тръгна, ама не можахме повече, ние от страх не сме излезли вече вънка. Самичък беше. Нямаше нищо на ръцете му или пък да е почукал да иска хляб или водичка, щяхме да му дадем. Какво да правим? Ние сме страхливи.", предаде националното радио думите на местна жителка.

Мъжът избяга в четвъртък сутринта малко след 10 часа от работен обект край Ловеч - млекопреработвателна фирма, където е работил заедно с други затворници. В петък в Народното събрание вътрешният министър Валентин Радев заяви, че според данни от разследването човекът, който е трябвало да следи за контрола на затворниците по време на работа извън общежитието за настаняване на лишени от свобода, не е бил на поста си.

Продължава и издирването на втория беглец от Централния софийски затвор през април - това е мъжът, с когото избяга покойният вече Владимир Пелов, който не бе заловен от властите, а бе убит в центъра на Ботевград.

Докато тече издирването на бегълци от затвора, полицията в Сливен откри обявен за общодържавно издирване мъж. Той е намерен при проверка на документи в игрална зала в Сливен.