Горилата Коко, която знаеше езика на знаците, е починала на 46 години снощи, съобщиха световните медии.

Коко е умряла спокойно в съня си в резервата в Калифорния, където прекара по-голямата част от живота си.

Тя се ражда през 1971 г. в зоологическата градина на Сан Франциско. Започва да се обучава на американския език на знаците от ранна възраст от Франсийн Патерсън. За разлика от други опити до момента, Патерсън едновременно учи Коко на знаците и на говорим английски от ранна възраст.

Като възрастна горила Коко знае около 1000 знака, в някаква степен различни от стандартните, и разбира 2000 думи от английския език. Показателно за интелекта й и близостта до човешкия е случаят с котката й - през 1984 г. горилата получава като подарък коте, към което се привързва и се грижи като човешки стопанин. Когато котката бива сгазена от кола и съобщават новината на Коко, тя отговаря със знаци "Котка, плача, съжалявам, Коко-обича".

Коко се среща и сприятелява с редица знаменитости като актрисата Бети Уайт, басиста на Red Hot Chili Peppers Флий, но най-известно е приятелството й с актьора Робин Уилямс. Двамата се запознават през 2001 г. и видеото на тяхната среща е изключително популярно в Интернет и до днес.

Двамата прекарват цял ден заедно, забавляват се, гъделичкат се, Коко дори се усмихва, нещо, което не е правила през последните 6 месеца до срещата им, тъй като тогава умира приятелят й от детинство - горилата Майкъл.

 

Когато Уилямс се самоуби през 2014 г., Коко приема новината тежко и отбелязва само "плача".