Полша планира да построи нов морски канал, който да заобикаля контролирания от Русия участък от крайбрежието на Балтийско море, пише в. "Дейли телеграф".

Каналът трябва да свързва полската част на Гданският залив, където река Висла се влива в морето, с останалата част на Балтика. По този начин Варшава смята да се избави от зависимостта си от своя могъщ съсед. В момента всички кораби, отплаващи от пристанището Елблонг, трябва да минават през руски води.

Строителството на новото съоръжение ще струва 210 милиона евро, показват предварителните изчисления. Заради високата цена преди година правителството на полския премиер Доналд Туск се отказало да строи канала. Сега обаче кабинетът във Варшава променил мнението си заради руската агресия в Украйна и желанието на Москва да се меси във вътрешните работи на съседите си.

Тази година изтича сключеният петгодишен договор между Полша и Русия за използване на навигационни права от Гданския залив към морето. Във Варшава се опасяват, че Москва може да не подпише продължаването му. Полша е сред най-яростните критици на Русия заради анексията на Крим и настоява ЕС да вземе твърди мерки срещу нея. 

„Трябва да реагираме на геополитическата ситуация. Кризата в Украйна показа, че трябва да разчитаме повече на себе си, за да не зависим от нашите съседи", коментира депутатът от парламентарната комисия по инфраструктура Станислав Ламчук.