Три години след като обеща да не слага вратовръзка дори на най-официалния форум, премиерът на Гърция Алексис Ципрас размисли. И се появи публично с червена вратовръзка - като символ, че финансовата криза в страната върви към своя край. 

Днес следобед Ципрас приветства „историческото споразумение”, постигнато тази нощ с кредиторите на страната за условията по излизането на Гърция от третата спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш.

Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и че Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.

„В крайна сметка не мога да го избегна, принуден съм да сложа вратовръзка”, заяви Ципрас.

В края на миналата седмица гръцкият премиер получи като подарък вратовръзката на македонския си колега Зоран Заев.

Двамата подписаха договора между своите страни, който фиксира името на бившата югославска република на Северна Македония и отваря пътя ѝ към интеграция в ЕС и НАТО.

Ципрас тогава прие подаръка, но не сложи връзката.

Днес обаче с виненочервена вратовръзка, бяла риза и син костюм, Ципрас произнесе реч в двореца „Запейон” в Атина, където беше поканил депутатите от коалицията си.

В края на речта си обаче Ципрас махна вратовръзката и отбеляза, че „гръцкият народ спечели една битка, но не и войната”.

Премиерът обеща да продължи да се бори и да я слага отново при всяка следваща победа.