Руският президент Владимир Путин ще получи отличен шанс да отслаби позициите на Запада, когато през юли се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, пише в. „Таймс”, цитиран от Би Би Си.

Британското разузнаване много иска да разбере какво именно се готви да направи на тази среща Путин, продължава лондонското издание. Ако им провърви, те биха могли да открият нещо като доклад, изготвен от аналитичния отдел на руската президентска администрация.

Уважаеми Владимир Владимирович!

Позволете да ви припомним най-добрия възможен подход към президента Тръмп предвид това, че искаме да неутрализираме НАТО.

Започнете с безкрайни похвали към неговото управление, в резултат на което бяха възстановени връзките между САЩ и Русия на най-високо равнище и сравнете това с липсата на какъвто и да било напредък в тази насока при предшественка му.

Тръмп може да слуша критики по адрес на Барак Обама безкрай, така че постоянно го критикувайте по време на срещата.

На всички е известно, че американският лидер се отнася скептично към НАТО. Съответно започнете със съжаление, че на американския данъкоплатец се налага да носи на плещите си бремето на защитата на европейските съюзници, които не изразяват никаква благодарност към Америка и се отнасят враждебно към нея.

Припомнете и търговския дефицит и факта, че европейците харчат твърде много пари за социални програми.

Изтъкнете, че американските бази в Европа струват скъпо на САЩ и че вероятно би било по-добре тези пари да се харчат за бази в самите Съединени щати.

След това трябва да изтъкнете, че Русия също носи тежко и несправедливо финансово бреме. Така ще стигнем до въпроса за санкциите.

Отбележете, че санкциите влияят отрицателно на печалбите на американските компании, работните места и данъците. Бихте могли да кажете, че европейските страни не се присъединиха към санкциите, така че САЩ носят сами и това бреме.

Това, разбира се, не е вярно, но Тръмп няма да го забележи...

Не си струва да очаквате незабавен напредък. Президентът не може сам да отмени санкциите, но може да ги подкопае, като постоянно ги нарича безсмислени.

Всичко това ще подготви Тръмп за разговор по доста по-важна тема – тази за сигурността.

За съжаление през последните 500 дни администрацията му заема твърда позиция към Русия. САЩ продадоха смъртоносно оръжие и засилиха присъствието си в интересуващите ни страни – Полша и държавите от Балтика.

Наш приоритет остава противопоставяне на тази ескалация. Предложете му да замрази всички военни учения (назовете ги "военни игри") от двете страни на границата между Русия и НАТО.

Обяснете, че тези „игри” струват твърде скъпо, а освен това рискуват да прераснат в същински конфликт.

Всичко това не е вярно, но дори Тръмп само на глас да подкрепи подобна идея, ще бъде огромен успех за страната ни.

Ако САЩ престанат да участват в тези учения, това ще подкопае бойния дух и отбранителната подготовка на членките на НАТО. На теория те могат да продължат да провеждат учения и без САЩ, но резултатите ще бъдат смехотворни. А това само ще подчертае липсата на американска подкрепа.

Предложението ни трябва да изглежда привлекателно. Можем също да замразим ученията край границата и да ги провеждаме в някои други руски региони.

Именно затова си струва да предложите на Тръмп да убеди европейските си съюзници също да изтеглят войските си от нашите граници.

Дори самата идея за внасяне на разцепление в редиците на НАТО е нещо, от което можем да се възползваме. Тъй като лесно можем да прехвърляме значителен военен контингент на големи разстояния, лесно можем да обещаем да ги изтеглим далече от границата. Можем да се върнем на границата за няколко часа. На НАТО за това ще са й необходими седмици.

Бихте могли да напомните за Украйна. Изтъкнете нивото на корупцията в тази страна и слабостта на нейното правителство, а след това похвалете Тръмп, че е повдигнал тези въпроси на срещата на Г-7. Питайте го защо й е на Америка да бъде на страната на слабите, когато може да бъде приятел със силна страна.

Присмейте са на „голямата седморка”, като я наречете провален проект, и предложете нов формат – срещите на лидерите на САЩ, Русия и Китай, нещо като „голяма тройка”.

Това хем ще подкопае репутацията на САЩ като лидер на демократичните страни и ще помогне за създаването на нов международен ред, основаващ се не на правилата и правото, а на силата.

Поради големите разногласия между Китай и САЩ Русия може да поиска от двете страни висока цена заради създаването на този нов форум.

Нашата цел е същата – да укрепваме порочния кръг, в който западните страни ще си имат все по-малко доверие, като засилват разцеплението в редиците си.