Френският президент Еманюел Макрон препотвърди позицията си, че трябва да бъдат въведени финансови санкции срещу страни от ЕС, отказващи за приемат бежанци. Новината съобщи "Франс прес", цитирана от БТА. Това се случва ден преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, посветена на проблемите със справяне с миграционния натиск.

На съвместна пресконференция в Париж с гостуващия испански премиер Педро Санчес, Макрон заяви, че не може страни, които се облагодетелстват от европейската солидарност, да проявяват егоизъм, когато става дума за миграционни проблеми.

Двамата лидери се обявиха за създаването на центрове за настаняване от затворен тип в европейските страни, в които пристигат мигрантите. В тези центрове имигрантите ще бъдат проверявани и ще се предоставя убежище на онези, които имат право да претендират за такова, а останалите ще бъдат връщани в родните им страни. 

В момента не съществуват такива центрове в Европа, като изключим няколко в Гърция и Италия, които са под ръководството на Върховния комисариат на ООН за бежанците.