Днес са изборите за президент и парламент на Турция. Мнозита политически наблюдатели ги наричат исторически заради последиците от тях. Ето възможните варианти за изход от изборите, изготвени от ДПА.

ПОБЕДА НА ЕРДОГАН (ДНЕС) И НА ПСР

Ако Реджеп Тайип Ердоган бъде избран още на първия тур и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели абсолютно мнозинство, президентът ще придобие безпрецедентни пълномощия и ще управлява еднолично. Това положение ще се запази пет години.

ПРЕЗИДЕНТСКИ БАЛОТАЖ

Ердоган все още ще е фаворит за краен победител, но имиджът му ще пострада. Опозицията ще получи шанс.

ЕДНОЛИЧЕН РЕЖИМ?

Ердоган побеждава на втория тур (вероятно Мухаррем Индже), но ако ПСР има абсолютно мнозинство, той ще съумее да преодолее удара по авторитета си. Опозицията се опасява, че в този случай също ще има еднолично управление.

НЕЯСНО БЪДЕЩЕ

Ердоган губи на втория тур след 16-годишно управление на неговата партия. Турция е разклатена из основи. Той е обещал, че ще уважи вота на хората, но реакцията на привържениците му не е предвидима. Страната влиза в период на нестабилност, защото Индже се е зарекъл да отмени президентската система на управление, приета на референдума м.г.

ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА

Ердоган е преизбран, но ПСР губи мнозинството си в парламента. Новата президентска система на управление не е пригодна за такава ситуация. Ердоган може да издава укази, но парламентарното мнозинство може да ги отменя. Възможно е президентът да поеме риска да разпусне парламента и да насрочи нови избори, но и самия той ще трябва да се бори за ново преизбиране.

Мухаррем Индже.

НОВ ПРЕЗИДЕНТ И ПСР С МНОЗИНСТВО

Малко вероятен вариант, който също би довел до политическа парализа.

ИНДЖЕ ПРЕЗИДЕНТ И ПСР В МАЛЦИНСТВО

Непредвидима е реакцията на Ердогановата електорална база. Настоящата опозиция е единна срещу Ердоган, но ако го няма, може да се разедини. Обаче ако Турция се върне към състоянието на парламентарна република (както обещава Индже), настоящите опозиционни партии ще трябва да съставят правителствена коалиция независимо от различията си. БТА.