"Футболът е проста игра. 22-ма души тичат след топката 90 минути и накрая винаги побеждава Германия."

Това е една от прочутите фрази в най-популярната игра и тя принадлежи на Гари Линекер, великия английски голмайстор, топреализатор на "Мондиал '86".

Снощи Линекер, който сега работи като тв водещ, анализатор и колумнист, получи вдъхновение след изстраданата победа на Германия срещу Швеция с 2:1 на Световното и перифразира творението си в туитър:

"Футболът е проста игра. 22-ма души тичат след топката за 82 минути, германците имат изгонен играч и 21 души тичат след топката 13 минути, но накрая някак... пак побеждава Германия."

Пропускаме в случая думичката fucking - всеки може да си я преведе в контекста на написаното от Гари.

Междувременно стана ясно, че след победния гол на Тони Кроос в даденото от съдията продължение се е стигнало до кавга между двете скамейки. Шведите се оплакаха, че в бурната си радост германците ги дразнили с викове и жестове.

"Това ме вбеси, направо ме извади от кожата ми - коментира селекционерът на скандинавците Яне Андерсон. - Някои водещи фигури от техния щаб започнаха да тичат към нас и да ни дразнят, като жестикулираха в лицата ни. Това не беше хубаво. Просто трябва да оставиш опонента си в болката му. Ние водихме битка 90 минути и накрая трябваше да си стиснем ръцете. Не се прави така като германците! Много съм ядосан."

Видеоповторения потвърждават думите на треньора. 

Германците тичат във всички посоки - включително и към скамейката на Швеция. Неприлични жестове не се виждат, но шведите изглежда са се подразнили от изразяването на бурна радост точно до сразените съперници. Подобни неща се случват постоянно във футбола.

Неколцина от двата лагера се спречкаха за секунди, но много бързо "по-хладни" глави застанаха между тях и не се стигна до физически контакт (като изключим едно избутване), а само до подвиквания и нервни изблици.

"Не съм видял нищо такова - отвърна селекционерът на "маншафта" Йоахим Льов. - Какви са тези жестове и кой ги е отправял? Аз отправял ли съм ги? Ние просто се радвахме, прегръщахме се. Не съм забелязал агресивно поведение. Беше много емоционално. Драма. Част от красотата на футбола е, че има такива мачове."