Бойко Борисов е изключително притеснен, че беше разкрит тайният смисъл на разговорите за мигрантите, който ще се проведе днес в Брюксел. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ във връзка със срещата на високо равнище на ЕС днес в опит да бъдат разрешени дълбоките различия по въпроса за миграцията.

„Информацията дойде отвън, а както обикновено българското правителство мълчи. Например от Франция, че по време на срещата на върха в София, от която ние видяхме само разходката по моста на влюбените до НДК, че по време на тази среща са водили разговори за подписване на двустранни споразумения например между Германия и България, Германия и Гърция да се върнат тук мигрантите, които са минали оттук през България“, каза Нинова.

Във връзка със заявеното от вицепремиера Красимир Каракачанов, че няма такива споразумения, Нинова заяви: „Такива споразумения няма и аз не казвам, че има, а че е имало разговори, което се потвърждава от изказвания на европейски лидери.“

Лидерът на БСП заяви, че ще признае, че премиерът Бойко Борисов е откровен, че няма да приема мигранти, ако, като се върне, заяви, че отменя изречението „България гледа на мигрантите като на работна сила, която ще оправи икономиката“ от Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията.

„Г-н Борисов се държи странно последните дни и седмици. Поведението му в петък беше много изненадващо. Министър-председателят дотича изненадващо за всички в парламента. И направи едно изказване, че винаги ще идва, ако го викаме спокойно, а не истерично. Как една година не се ядоса и не дойде в парламента? Обърнете внимание, че в петък нито веднъж в речта ми нямаше искане да дойде Бойко Борисов“, каза още Нинова, цитирана от "Фокус".

Попитана кога за последно е имала неформален разговор с премиера Бойко Борисов, тя заяви:

„В края на 2017 г., след като три пъти по негово нареждане парламентът отхвърли онези иновативни лекарства за онкоболните, при мен на „Позитано“ дойдоха майки с деца. Тежък разговор и тежка среща. Преглътнах си всички емоции и му звъннах и му казах: „Това просто трябва да го промениш“, каза Нинова и поясни, че това не е добър пример за парламентарна република и парламентарна демокрация.

„Разговорът беше извън политиката. Обясних му човешки, че не може да остави онкоболните в това състояние. Той просто нареди на групата си да гласуват обратно, което е унизително за българския парламент, но поне решихме въпроса“, допълни тя.

Според нея министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично не си е на мястото, но не е само това проблемът.

"Правителствата на ГЕРБ системно, упорито и последователно изтеглят държавата от сигурността – от задължението държавата да пази границите си и да охранява народа си.

Битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се случи", посочи тя.