Участието на лидерката на БСП Корнелия Нинова в бТВ тази сутрин закономерно предизвика реакция от ГЕРБ - под формата на неделна пресконференция. В отговор. В ролята на контраатакуващи влязоха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Министърът пръв се възмути и "засегна дори лично" - по собствените му думи. Първо на твърдението на Нинова, че властта не си е изпълнила обещанието за 6000 нови полицаи. 

"Няма никакви 6000 полицаи, не сме говорили за такова нещо!", декларира той и прочете дословно фрагмент от управленската програма, в който въпросното число не фигурира - "Тези 6000 са им в мозъците на тях..."

След което отчете - от началото на мандата на кабинета "Борисов 3" са назначени близо 1700 униформени с полицейски функции, на 6-ия месец били 1032, напусналите са около 600. Изводът на Радев - властта вече е "преизпълнила собствения си план и обещания" за назначаване на 1000 нови полицаи.

Валентин Радев обясни и как според него се държи ГЕРБ във властта, питайки Нинова как може да е "толкова отдавна в политиката и да не го вижда": 

"Как може да се твърди, че ГЕРБ се оттегля от сигурността? ГЕРБ, като идва на власт, слага правила. Това прави ГЕРБ - създава правила"!

Министърът се оказа възмутен и от твърденията на лидерката на БСП, че ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов не правят каквото трябва по отношение на мигрантите (тя пряко обвини Борисов, че крие от обществото договорки със западните партньори за релокация на мигранти, б.р.). Той обяви, че на срещата на ЕС по темата няма да се подписват никакви документи и няма да се поемат никакви ангажименти, а и позицията била една и съща от години - "горещи точки", затваряне на външните граници на ЕС... Затова Бойко Борисов и например Виктор Орбан били на едно и също мнение - гарантира Радев, позовавайки се на факта, че присъствал на вечеря с двамата премиери, на която се говорело по темата. 

И Радев, и Данаил Кирилов обясниха, че прословутото Постановление № 208, засягащо мигрантите, се отнася за хората, които са получили бежански статут или статут за международна закрила, а не за т.нар. "икономически мигранти". 

"Ние тук да не сме зверове?"

"Г-жа Нинова няма ли милост към тези хора", попита Валентин Радев и заедно със съпартиеца си разказаха, че България като страна от ЕС и държава, подписала международните договори за закрила, трябва да предоставя тази закрила. 

Данаил Кирилов фокусира атаката си не само срещу Нинова и думите й по отношение на мигранти и бежанци, а и срещу служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, което отменило въпросното постановление, възстановено по-късно. 

"Благодаря на премиера, че реагира така на провокацията и скандальозното поведение на опозицията", каза още Кирилов по повод изненадващата поява на Бойко Борисов в парламента в петък, отзовавайки се на призив от БСП.

"В политиката и манипулацията на БСП винаги доминира противопоставянето", декларира още той и обвини левицата, че вади истини от контекст, за да ги манипулира.