Световната бизнес общност е в свободно падане по отношение на репутацията през последните няколко години, като доверието в корпорациите е на една от най-ниските си точки от времената на Голямата депресия, пише "Форбс". Това предизвиква сътресения не само в някои от най-големите компании и хората, които ги ръководят, но се отразява и върху имижда на отделните страни.

"Хората имат все по-големи очаквания от бизнеса и от държавите да се справят с новите предизвикателства в света, но остават разочаровани", обяснява Николас Джордж Трад, един от партньорите в Reputation Institute, фирма, специализирана в измерването на репутацията и в управленски услуги. От 2008 г. институтът публикува  Country RepTrak, годишно проучване за репутацията на отделните държави. 

За да се оформи тази класация, се прави изследване, в което са участвали 58 хил. души от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, Великобритания и САЩ (нещо като Г-8) за период от март до април 2018 г. В проучването са включени 55 държави - това са страните с най-голям брутен вътрешен продукт, като трябва да са разпознаваеми за поне 51 на сто от населението на Г-8.

Финансовата стабилност винаги е оказвала благотворно влияние върху репутацията, но не решаващо. Само две от най-големите икономики в света са в Топ 10, като Канада пада от първото си място до №7, а Япония скача с четири позиции и вече е №8. Без значение за добрата репутация е и размерът на страната. Никоя от най-многолюдните държави не е сред първите 10, а само две от страните с голяма територия са вътре - Австралия, която е на шеста позиция, и Канада. Много по-важни са характеристики като красива природа, приятелски настроени хора, следването на етични политики.

"Нова и много важна тенденция, която се налага, е алтруистичното щастие", обясняват от института. "Страните, които са в челото на класацията, ви позволяват да преследвате щастието", допълват оттам.

Най-яркият пример за това е Швеция, която тази година е №1 с резултат от 81,7 точки. Скандинавската нация е често сред първите в класацията, като за първи път стига върха през 2016 г. Нейната прекрасна репутация може да се отдаде на десетилетия на стабилно развитие и инициативи, насочени към благоденствието на хората. Още през 1967 г. Швеция е първата страна в света, която създава агенция за защита на околната среда. Оттогава природосъобразният начин на живот е приоритет и изглежда тази политика се отплаща. Днес над 99 на сто от всичкия произвеждан в Швеция боклук се рециклира, а 52 на сто от производството на енергия е от възобновяеми ресурси.

Швеция е известна с гостоприемството си. Страната с 10-милионно население има дълга история на приемане на нуждаещи се, през последните години тя прие 163 хил. бежанци от Сирия.

"Несигурността кара страните да се фокусират повече във вътрешните си проблеми, отколкото да гледат навън", обяснява Джордж Трад и посочва държави като САЩ като пример за това.

САЩ заемат 34-ото място, малко по-нагоре от миналогодишната 38-а позиция, която дойде като резултат от избирането за президент на Доналд Тръмп и антиимигрантската реторика. Къде ли ще се отзове Америка догодина след продължаващата политика на нулева толерантност, която доведе до силно критикуваното отделяне на деца от родителите им, незаконни имигранти.

Шведите са гостоприемни към бежанците, но и силно подкрепят общността на ЛГБТ - през 2009 г. в страната бяха легализирани еднополовите бракове, в конституцията на страната беше добавена и дискриминацията заради сексуална ориентация, както и спрямо жените. Швеция е страната, която първа въведе през 1974 г. отпуск за отглеждане на дете и за бащата. Платеният отпуск за гледане на дете е сред най-щедрите в света - 480 дни, които могат да се ползват, докато детето стане на осем години.

"Шведският начин на живот е наистина свързан с преследването на щастието, но това не е станало по случайност", отбелязват от института.

Малко след Швеция са още две скандинавски държави - Финландия, която е втора, и Норвегия, която е на четвърто място. Третата позиция е за друг отличник - Швейцария.

Масираното скандинавско присъствие в челото не е случайно. "Предизвикателството пред държавите, за разлика от корпорациите е, че има много гласове. Различните групи в обществото разказват различни истории, които може да не съвпадат въобще. Това, което Швеция направи, е да създаде един разказ", казват от института.

"Репутацията е свързана с намирането на баланс между реалността и възприятията", отбелязва Трад.

29 държави са със спад в репутацията. За тях би било добре да се поучат от Швеция. Например Русия, която сред 55 държави, е на 52-ото.

"Санкт Петербург е красив град, но това не е представата, която изниква обикновено, когато мислите за Русия. Веднага се сещате за Путин. За красотата не се говори в медиите, от хората, не е държавна политика. При определянето на репутацията на страната водещи са усещането за щастие и алтруизъм", обясняват от организацията, която прави проучването.

След Русия в дъното са още Нигерия, Иран, Ирак. Турция е 43-ата, само позиция по-напред от Румъния. Доста по-напред е Гърция - на 22-ра позиция.