БСП остана с партньор по-малко в парламентарната си коалиция. На конгрес в събота Земеделският съюз "Александър Стамболийски" е решил да напусне "БСП за България", съобщава от пресцентърът на формацията, цитиран от бТВ. 

Конгресът е преизбрал за председател на партията Спас Панчев и е посочил ръководни органи. Лидерът е дългогодишен депутат от левицата. Партията му има още един народен представител - Димитър Георгиев. 

Излизането на земеделците от "БСП за България" става в навечерието на дебатите и гласуването на вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Това все още не значи 2 гласа по-малко подкрепа за инициативата на левицата, дори и щом двамата народни избраници напуснат парламентарната група на социалистите. 

От ЗС "Александър Стамболийски" не са оповестили мотиви за решението да прекратят дългогодишното си сътрудничество с БСП. В сайта на партията няма изобщо такава новина. 

В последните седмици имаше теми, по които БСП и Спас Панчев се разминаха - например при гласуванията за инвестиционните проекти за модернизацията на армията. Панчев, който бе зам.-министър на отбраната по време на тройната коалиция, смята, че България няма нужда от смята на самолетите на Военновъздушните сили, а парите трябвало да бъдат пренасочени към други пера. 

Пред бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира само, че партията на Спас Панчев излиза от коалицията, защото искала да се яви сама на местните избори, и то да се изправи срещу БСП. Според социалистката за парламентарните избори "земеделците" са искали коалиция, защото не могат да преминат 4% праг за влизане в Народното събрание, но на местните избори ще се обърнат срещу левицата. 

Още след като Нинова оглави соцпартията и преди последния парламентарен вот, лидерката се обяви за "ревизия" на отношенията в "Коалиция за България", както се казваше преди обединението на левите формации около БСП. Един от мотивите бе именно, че на местни избори партньорите на социалистите се изправят срещу кандидатите й и това пречи на представянето на кметския вот. Тогава обаче решение за ЗС "Александър Стамболийски" не беше взето - формацията остана част от коалицията на БСП за парламентарния вот. 

Предстоящите местни избори са наесен догодина.