Опозиционната Републиканска народна партия обвини държавната Анадолска агенция в манипулиране на резултатите от изборите, съобщи турският в. „Хюриет“. Според паралелното преброяване на опозицията Реджеп Тайип Ердоган получава 46% от гласовете, а не 52, както съобщава Анадолската агенция.

„Платформата за честни избори“ е алтернативна платформа за преброяване и обявяване на резултатите от вота. В нея участват опозиционните Републиканска народна партия, Добрата партия, Партията на щастието и Демократичната партия на народите, както и неправителствени организации.

Според платформата данните на Анадолската агенция не са достоверни.

„Информацията по телевизията по никакъв начин не отразява истината“, се казва в публикация в туитър на групата. „Гласовете в няколко големи града и на югоизток все още се преброяват.“

Говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието призова да се зачитат резултатите от вота и обяви противното за „жестока провокация“, съобщи от своя страна държавната Анадолска агенция, която обаче не отрази обвиненията в манипулации.

"Надявам се никой няма да се опита да хвърли сянка върху нашите избори, за да прикрие провала си. Посланието е ясно: Турция даде урок по демокрация с активност почти от 90%“, каза Ердоган.

Първите поздравления за преизбрания Ердоган дойдоха от премиера на Унгария Виктор Орбан, предаде Анадолската агенция. След него са се обадили президентът на Азербайджан Илхам Алиев, премиерът на Албания Еди Рама и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас.