Почти половината от големите европейски компании ще намалят инвестициите си във Великобритания заради задаващото се излизане на страната от ЕС, сочи проучване на мултинационалната правна компания "Бейкър енд Макензи" сред 800 бизнес лидери, цитирано от Ройтерс. Допитването е направено две години след референдума за "Брекзит".

Три четвърти от анкетираните бизнесмени искат Брюксел да направи отстъпки спрямо Великобритания, за да се осигурят по-добри търговски отношения след "Брекзит" в началото на 2019 година.

"Много ясно е, че компаниите, особено германските, са на мнение, че "Брекзит" ще се отрази лошо на бизнеса", посочи Анахита Томс, търговски партньор в "Бейкър енд Макензи" в Дюселдорф.

Германската промишлена асоциация (BDI) предупреди през миналата седмица, че Великобритания върви към "Брекзит" без ясни правила, което може да има катастрофални последствия.
"Еърбъс" посочи, че оттеглянето без споразумение ще принуди самолетостроителя да преразгледа своята дългосрочна позиция и да постави в опасност хиляди работни места.

На въпрос дали Великобритания трябва да бъде наказана за напускането на ЕС, или да се продължи търговията с нея при преференциални условия, 96 процента от анкетираните застават зад позицията, че търговията е по-важна от това да се дава урок на Лондон заради "Брекзит".

Преобладава мнението, че не са направени консултации с бизнес лидерите и тяхното мнение не е било взето под внимание от екипа на ЕС, който води преговорите за договаряне на търговските отношения след "Брекзит".

Две трети от анкетираните искат споразумение за свободна търговия, а 45 процента са за митнически съюз, посочва правната компaния.

"Бейкър енд Макензи" е анкетирала изпълнителни директори на компании с годишни продажби от поне 250 милиона британски лири (330 милиона долара) във Франция, Германия, Швеция, Ирландия, Испания и Холандия.

Британците гласуваха за излизането от Евросъюза на 23 юни 2016 година.