Основният опозиционен кандидат на изборите Турция Мухарем Индже призна поражението си, след като снощи заяви, че резултатите от паралелното преброяване на опозицията не съвпадат с официалните.

Той призова Реждеп Ердоган, който спечели президентското място още на първия тур, да "прекрати разделящата риторика", съобщиха световните агенции.

Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори с 52,55% от гласовете при преброени 99,9% от бюлетините, съобщи Анадолската агенция. На второ място остана кандидатът на опозиционната Републиканска партия Мухарем Индже, който има малко над 30%. Следват Селяхатин Демирташ, съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите, с 8.4%, и Мерал Акшенер със 7,3%.

Някои социолози предвиждаха балотаж между Ердоган и Индже, но прогнозите им не се сбъднаха.

"Приемам резултатите от изборите", заяви Индже пред журналисти, цитиран от АП, и отправи призив към Ердоган: "Бъдете президент на всички. Това бих направил аз, ако бях спечелил."

Той отправи критика към конституционната реформа, одобрена миналата гадина на референдум и влязла в сила с изборите вчера:

"Турция прекъсна връзките си с демокрацията. Прекъсна пръзките си с парламентарната система и се превръща в едноличен режим."

Опозицията снощи обвини избирателната комисия и Анадолската агенция в манипулации и заяви, че ще оспори резултата. Опозиционните партии провеждаха паралелно преброяване на гласовете чрез създадената от тях „Платформа за честни избори“. В нея участват опозиционните Републиканска народна партия, Добрата партия, Партията на щастието и Демократичната партия на народите, както и неправителствени организации.

Кой влиза в парламента?

Народният алианс, съставен от Партията на справедливостта и развитието и Националистическа партия, получава мнозинство в парламента. Според предварителните резултати коалицията получава 53,65% от гласовете при преброени 99% от бюлетините.

В Междлиса ще влезе също Националният алианс, съставен от опозиционните Републиканска партия, Добра партия и Партия на щастието с общо 33,9% от гласовете. Депутати в парламента ще има и Демократичната партия на народите, въпреки че хиляди нейни активисти и привърженици са в затвора. Тя прескочи 10-процентната бариера и получи 11,62%.

Най-много депутати ще има Партията на справедливостта и развитието на Ердоган – 295-има. Коалиционните партньори от Националистическата партия ще получат 48 места. Така управляващите си гарантират мнозинство в Междлиса. Опозиционната Републиканска партия ще има 147 места, а коалиционната Добра партия – 43. Прокюрдската Демократична партия на народите ще има 67 депутати.