Висши американски военни са разтревожени, че ако на НАТО се наложи спешно да попречи на Русия да нападне Балтика, организацията няма да успее да го направи, пише в. "Вашингтон пост".

Военни учения под командването на САЩ показали, че техниката няма да бъде в състояние да пристигне навреме на изток поради тесните пътища и ненадеждните мостове, които едва ли ще издържат американските танкове. Трудности могат да възникнат и при преминаването на границите на европейските страни.

Макар че в случай на обявяване на война много бюрократични пречки ще бъдат премахнати, периодът за подготовка за военна операция е сериозен проблем. Освен това военните ще трябва да изминат стотици километри, за да стигнат до мястото на предполагаемите въоръжени сблъсъци.

Бюрократичните бариери, лошото планиране и рушащата се инфраструктура ще позволят на Русия да превземе балтийските страни, докато командирите на американската армия запълват 17 формуляра, необходими за преминаването през териториите на Германия и Полша.

По време на поне едно от ученията на САЩ, при което била симулирана война с Русия, логистичните проблеми помогнали за поражението на НАТО, твърди "Вашингтон пост".

Трудности имало например при есенните учения на пакта през 2017 г. в Европа. Тогава американските войски в продължение на 4 месеца прехвърляли военна техника по жп линия от Грузия до мястото на постоянното й базиране в Германия. В резултат през цялото това време войниците се намирали в базата без въоръжение, съобщил Адам Леки, командир на едно от подразделенията.

В НАТО преди не са мислили за прехвърляне в Източна Европа на големи военни съединения, заявява бившият представител на САЩ в алианса Дъглас Лют. Ситуацията обаче се променила през 2014 г. с анексията на Крим от Русия. Сега пактът разработва план за случай на руско нападение. Засега обаче е твърде трудно да бъдат преодолени съществуващите проблеми. И най-слабото място в предполагаемата операция са перкпективите за придвижване на военна техника.

В някои случаи руските военни имат повече сведения за състоянието на мостовете и пътищата в Източна Европа, отколкото силите на НАТО. Територията на бившите социалистически страни е била добре проучена в периода на съществуването на СССР. И докато Русия няма проблеми с преместването на войски по своята територия, различните правила за придвижването в различни страни в Европа са в състояние сериозно да попречат на важен процес при военни условия.

Освен това съществуват опасения, че при прехвърлянето на войски в Литва по жп линия силите на НАТО могат за дълго да бъдат блокирани на границата заради разликата в диаметъра на релсите. А единствият двулентов път от Полша към Литва минава през пресечена местност. Достатъчно е да се преобърне само един камион и движението ще бъде спряно за дълго.