Политическата схватка по бежанския проблем между Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел и баварската партия посестрима Християнсоциален съюз (ХСС) с лидер вътрешния министър Хорст Зеехофер води до срив в доверието към "Съюза", както се наричат ХДС и ХСС. От лютия спор и неотстъпчивостта на Зеехофер дивиденти вади крайнодясната и антиевропейска партия Алтернатива за Германия.

Това сочат резултатите от най-новото социологическо проучване на института "Емнид". То се прави всяка седмица по заръка на неделното издание на в. "Билд" - "Билд ам Зонтаг".

Така сега ХДС-ХСС имат подкрепата на 31 на сто от запитаните, което е с 2 процентни пункта по-малко в сравнение с миналата седмица и най-лошият резултат от ноември 2017 г.

За Социалдемократическата партия на Германия се обявяват 18 на сто.

Управляващата широка коалиция между ХДС/ХСС и социалдемократите събира общо 49 на сто и теоретично губи мнозинството си в парламента.

Подкрепата за Алтернатива за Германия е 16 на сто или с един процентен пункт повече отпреди седмица и най-високият резултат досега.

С по един прицентен пункт е нараснало и одобрението за Съюз90/Зелени и Свободната демократическа партия (СвДП) – съответно 12 и 9 на сто. Крайната левица Ди Линке също губи процент, одобрението за нея е 10 на сто.

Междувременно се множат предупрежденията, че ако като вътрешен министър Хорс Зеехофер изпълни заканата си да предприеме самостоятелни мерки за затваряне на границата за бежанци, това ще взриви не само близо 70-годишния съюз между ХДС и ХСС, а и широката управленска коалиция в Берлин. Съуправляващите социалдемократи на Андеа Налес категорично са на страната на Меркел. Те зоват Зеехофер към разум и да не действа през главата на канцлерката.

Призив към търпение и политическа мъдрост отправи днес и еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Както е известно, минисрещата на върха вчера в Брюксел по въпросите на бежанците, в която участва и премиерът Бойко Борисов, не доведе до желания от Меркел резултат. Остава да се изчака срещата на върха на ЕС, насрочена за 28 и 29 т. м. в Брюксел.

"Вярвам, че ще има напредък по време на срещата на върха в четвъртък и петък. Най-вероятно обаче няма да има пълно съгласие, за което някои от ХСС настояват", заяви Йотингер за в. «Ройтлингер Генераланцайгер».

Християндемократът зове сестринската партия да даде повече време на Меркел за преговори на европейско равнище: "Канцлерката има добри аргументи чрез по-нататъшни преговори да постигне напредък на европейско ниво."

Както е известно, Зеехофер даде на Меркел срок до 1 юли, иначе щял да действа сам. Че подобен ход на министър от кабинета е противоконституционен, него явно не го интересува. За политиката на правителството и предприемането на мерки в национален мащаб отговоря единствено правителственият ръководител, който носи и съответната отговорност.

Остро изказване пред онлайн изданието на сп. «Фокус» по адрес на Зеехофер направи и лидерът на зелените в Европарламента Райнхард Бютикофер:

"Явно в ХСС вече не осъзнават отговорността си пред Европа. Дори някои сред ръководството на ХСС налагат екстремистко мислене."