Британският аукцион Aston`s Auctioneers продава на търг, планиран на 12 юли, фотоапарати и фотоматериали, сред които и камери, използвани от съветски шпиони по време на студената война. На търга ще бъдат представени общо 25 шпионски предмета, събирани от анонимни колекционери в продължение на 30-40 години.

Камерата F-21 AJAX-12 има обектив f2.8 28 мм и е скрита в чадъра.

"Разпадът на Съветския съюз съвпадна с възхода на тънките цифрови камери. Това значи, че този търг, вероятно, е последната възможност за колекционерите да се сдобият с истинска старомодна шпионска камера, която снима с лента", казва консултантът на Aston`s Auctioneers в областта на фотографията Тим Голдсмит. 

Шпионска камера JPS, прикрита в цигарена табакера. Металната кутия е снабдена с миниатюрна камера Киев-Вега с 23-милиметров обектив Industar-M f3.5. Фотоапаратът се задейства, но не може да бъде изваден от външния корпус за по-нататъшна проверка

Сред предметите от колекцията са: няколко камери Minox (каквато е ползвал и Джеймс Бонд), в т. ч. и рядката версия Riga, камери, вградени в дамска чантичка, в портмоне, в табакера и в чадър.

Тази шпионска камера, прикрита в дамската чанта, може да прави снимки на 90 градуса. Работи с 21 мм филм и има часовников механизъм за няколко снимки.

"Но най-интересната за мен е камера, вградена в мъжко палто - прикрита зад едно от копчетата, а снимките се правят с помощта на устройство, скрито в джоба на палтото", казва Голдсмит.

Камера F-21, използвана от агенти на КГБ. Произвежда се в периода 1951-1995 г. 
Произведената от неръждаема стомана "Рига" е оригинална шпионска миникамера, продавана от Minox, и е изключително рядка. Тя е създадена през 1938 г. от Уолтър Зап и може лесно да бъде скрита в дланта на ръката. Камерата използва 8 мм х 11 мм филм и може да направи 50 снимки без презареждане. На тази има обозначението "Произведено в Латвия". Но когато руснаците нахлули през 1940 г., те променят следващите модели, за да пише на нея: "Произведено в СССР".