Не е драматично БСП да загуби двама депутати - по-добре да запазим чистотата си, както обещахме на повече от 1 млн. български избиратели. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП във връзка с изключването на ЗС "Александър Стамболийски" от коалиция "БСП за България" и бъдещето на двамата депутати Спас Панчев и Димитър Георгиев. Очаква се двамата да напуснат парламентарната група на левицата, но не и парламента.

Зафиров обясни, че съдбата на двамата народни представители Панчев и Георгиев ще бъде обсъдена на заседание на парламентарната група.

"Нашият призив на участниците в днешното съвещание беше категорично, че най-морално е да напуснат своите постове в Народното събрание", коментира Зафиров.

"Категорично не сме съгласни с изказаното становище от председателя на ЗС "Александър Стамболийски", че БСП и коалицията трябва да търсят компромиси с управляващата коалиция. Това не е нещо ново, тъй като е факт, че в страната в определени общини съветниците на ЗС "Александър Стамболийски" работят и подкрепят заедно с ГЕРБ и подкрепят техните мнозинства", каза още Зафиров.

Той даде пример с общините Пловдив, Видин, Тунджа, Средец, Созопол. По думите му някъде дори тази тяхна подкрепа осигурява и необходимото мнозинство на ГЕРБ в съответните общински съвети.

На съвместно заседание на Коалиционния съвет на "БСП за България", Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на "БСП за България" бе взето решение за изключване от коалицията
на ЗС "Александър Стамболийски", на основание чл.22 от Коалиционния догово. Той гласи, че партия, член на коалицията, взела решение за самостоятелно участие в избори за народни представители, за
президент и вицепрезидент, както и в избори за общински съветници и кметове и за членове на ЕП, се изключва от Коалицията.

До днешното решение се стигна, след като в събота, на Конгреса на земеделците беше потвърдено решението им за самостоятелно явяване на избори. ЗС "Александър Стамболийски" заяви, че иска по отношение на конкретни политики да бъдат направени компромиси с ГЕРБ.