И български художници намериха своето място в образователната платформа Google Arts & Culture. Така техните творби ще са достъпни за хора по целия свят, онлайн и през мобилна апликация.

Това е станало благодарение на партньорство между Google и Националната художествена галерия. 

Google Arts & Culture е интерактивен дигитален музей, който събира експонати от целия свят и ги прави достъпни за всички в удобна форма.

"Google Arts & Culture дава възможност на културата да се развива, като помага на културните институции да дигитализират колекциите си, да ги направят достъпни за всички и да достигнат до нова публика“, разказва Григорис Зарифопулос, мениджър за България, Гърция и Кипър в интернет гиганта. 

Кураторите на НХГ са подбрали представителна извадка на българските модерни художници, през импресионизма, модернизма и постсезанизма. Можете да разгледате от всяка точка на земното кълбо ключови произведения на Никола Петров, Владимир Димитров-Майстора, Кирил Цонев, Иван Милев, Андрей Николов и други.

Засега са качени 76 творби, но вероятно скоро ще станат повече. По данни на Google всеки месец се регистрират 500 милиона търсения, свързани с изкуство.

Освен НХГ, досега в Art & Culture са добавяни и експонати от Регионалния етнографски музей и Регионалния исторически музей в Пловдив. Всички български експонати можете да разгледате тук.