Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по бТВ.

По думите му употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена.

„Според мен въобще не би трябвало да има”, коментира Кунчев.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е, когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

"Преди се отдаваше по-голямо значение на въглехидратите, сега виждаме, че и те имат отношение към наднорменото тегло освен мазнините. Тези нормативи леко се коригираха. Във всеки рецептурник има 300-400 рецепти, в които само в 3-4 има по-екзотични храни като киви и авокадо", допълни здравният инспектор.

Той акцентира, че има добро партньорство и с индустрията.

Сборникът с рецепти и бъдещи мерки е минал през одобрението на експерти на здравното министерство и е готов за печат. 

Д-р Кунчев коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

„Няма да се позволяват реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи”, поясни Кунчев.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

От тази есен рецептите, по които ще се приготвя храната в забавачките, изцяло трябва да се променят. Трябва да има повече рецепти с киноа, елда, чия, ленено и сусамено семе. В менюто да се включат авокадо, манго, фурми, сушени боровинки. А към зеленчуците се добавят броколи, брюкселско зеле, рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи.

Отпадат обаче пържените храни, колбасите, до минимум се свеждат десертите от захар, хлябът, солта и тестените изделия.

Промени в имунизационния календар

Кунчев коментира, че през следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

„Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим”, каза Кунчев.