Южният плаж на курорта Слънчев бряг се очертава като едно от най-проверяваните места по Черноморието тази година. До момента заведенията на ивицата бяха подложени на две инспекции, а се задава и трета, резултатът от която би трябвало да е окончателен и изготвен на 29-и, петък.

Първопричината за тази безпрецедентна прецизност на държавата по изрядността на преместваемите обекти по ивицата е във фиксацията на вицепремиера Валери Симеонов в петте най-известни заведения в курорта.

Става въпрос за пословичните вече The One, La Cubanita, Cacao Beach, Del Mar и Bedroom, които според заместника на Бойко Борисов в Министерския съвет, не отговарят нито на дефиницията за преместваеми обекти, нито на утвърдените схеми за разполагане на плажната ивица, нито на категориите позволени за плажовете заведения като снекбарове и фестфууд.

По сигнал на Симеонов ДНСК извърши проверка "на добра воля", защото плажовете не влизат в правомощията й. Последва още една проверка на държавния строителен контрол, този път по изричното разпореждане на принципала - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

Симеонов и Нанков обаче се разминаха в анонсите си от резултата от тези проверки. И двамата извадиха документи със заключенията на строителния контрол - според вицепремиера петте заведения са в нарушение, според строителния министър - не са.

По закон обаче компетенциите по отношение на обектите, поставени на плажната ивица, са на министъра на туризма.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове, в т.ч. ползваната допълнителна търговска площ, се разрешава от главния архитект на общината въз основа на схема, одобрена от министъра на туризма. Тези, които не отговарят на условията, се премахват по реда на Закона за устройство на територията, контролът се осъществява от администрацията на всяка община, а заповедта за премахването е на кмета.

Очевидно това е наложило и третата проверка. Този път тя е по съвместна заповед на Нанков и на министъра на туризма Николина Ангелкова. В нея ще участват експерти от ДНСК, ведомството на Ангелкова и представители на Община Несебър.

"На място експертите ще проверят съответствието на преместваемите обекти, разположени на концесионната територия на морския плаж, с одобрената схема от министъра на туризма и действащата нормативна уредба", посочват от МТ.

Т.е. този път се очаква проверката да е по същество - отговарят ли заведенията на плажа на одобрената схема и издадените от общината разрешителни.

От министерство на туризма разчитат, че ако резултатите от тази проверка покажат, че при заведенията, които Симеонов е нарочил за събаряне, нарушения няма, това ще сложи край на спора между вицепремиера и Ангелкова, който се пренесе и в прокуратурата. Ангелкова твърди, че петте дискотеки са изрядни.