Уругвай е победител в група А на Световното след 3:0 срещу Русия на стадион "Космос арена" в Самара. И двата тима очакват съперниците си на осминафиналите, които започват в края на седмицата. В другия двубой от квартета Саудитска Арабия би Египет с 2:1 с решително попадение в добавеното време. 

Така саудитците си тръгват от Русия с актив - 3 точки, Уругвай завърши с пълните 9 т., а домакините са с 6. Египет разочарова с трите си поражения.

Урусите имаха пълно превъзходство, особено след червения картон (втори жълт) на Смолников в 37-ата минута. Латиноамериканците водеха солидно и дотогава. Луис Суарес откри от свободен удар в 10-ата минута, а в 23-тата Денис Черишев си отбеляза автогол.

Единсон Кавани направи 3:0 с точна добавка в 90-ата.

Никога досега домакин на Мондиал не е губил с три гола разлика. "Небесносините" още от първите минути показаха, че искат да спечелят мача, а оттам и групата, без да си правят тънки сметки.

Те показаха интересни неща в атака и от първите минути почнаха да затрудняват руснаците, които в първите две срещи не срещнаха особена съпротива от Саудитска Арабия и Египет.

Суарес направи пропуск, но миг по-късно дойде нарушението за свободния удар, от който голмайсторът на "Барселона" порази целта. В 23-тата минута стана 2:0, след като топката се отби в крака на Черишев при далечен шут на Лакзалт. Малко след това Бентанкур изтърва за 3:0.

При червения картон на Смолников всичко приключи. След почивката Уругвай намали оборотите с мисъл вече за следващия мач. Русия направи опит поне да намали резултата, въпреки намаления си състав. 

В края Кавани (горе) най-после стигна до първия си гол на Мондиала.

Уругвай и Русия чакат развръзката на битката  в група Б, където три отбора водят битка - Испания, Португалия и Иран. Мачовете са от 21 часа.

Другият сблъсък между Саудитска Арабия и Египет беше без интрига, но пък интересен за гледане.

Мохамед Салах откри в 22-ата минута за второто си попадение на Световното. Малко след това изтърва да затвърди на 2:0. Нататък обаче саудитците заиграха по-добре и заслужено стигнаха до обрат. 

В 40-ата минута съдията отсъди дузпа за тях за игра с ръка. 45-годишният вратар на "фараоните" Ел Хадари (на снимката) обаче отрази удара на Фахад. Легендарният в родината си страж постави рекорд като най-възрастният футболист, играл някога на Мондиал.

В 45-ата Египет получи втора дузпа, дадена с помощта на VAR. Този път гол падна - Салман реализира.

След почивката саудитците продължиха да бъдат по-активни, повече искаха победата. Срещата вървеше към 1:1, но в последните секунди на добавеното време Салем донесе голяма радост на тима на аржентинския треньор Хуан Антонио Пици - 2:1.