Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини разкритикува условията на предизборната кампания в Турция. Могерини изтъкна, че те не са били справедливи, предаде АФП.

В специално съобщение Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан са отчели оценката на ОССЕ и на Съвета на Европа, които критикуваха в предварителен доклад липсата на "равни възможности за кандидатите".  В изявлението новият стар Реджеп Ердоган не бе споменат по име. В него се изтъква, че законодателната рамка е била рестриктивна заради извънредното положение в Турция, което ограничава свободата на събранията и изявленията, включително в медиите. Предупреждава се, че новата президентска система на управление може да има дългосрочни последици върху турската демокрация.

ОССЕ заяви, че опозиционните партии в Турция не са имали равни условия на парламентарните и президентските избори в страната. Според организацията предварително ограничените медийни свободи са били още по-затруднени заради състоянието на извънредно положение, обявено в страната. 

Наблюдателите са стигнали до извода, че опозиционните партии не са имали равни условия за водене на предизборна кампания в Турция.

"Излишното медийно осветяване и извънредните мерки са наклонили резултатите в полза на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието са имали неправомерни предимства. Ограниченията върху свободата на словото, медийните свободи и свободата на събирането са повлияли върху резултатите от гласуването", съобщава ОССЕ.