Полицаите да използват палки, гумени куршуми и всички разрешени по закон помощни средства при ситуации като тази в Ботевград отпреди няколко дни, когато униформени и роми влязоха в сблъсък заради забележка за силна музика. За това призова заместник-министърът на МВР Стефан Балабанов пред бТВ.

Балабанов коментира случая, както и оплакванията на ромите в махалата, които разказаха, че по тях е било стреляно със сачми, а полицаите са събирали тайно гилзи от произведени изстрели. Телевизията излъчи и кратко интервю с жена от махалата, която показа лице, надупчено от сачми. Тя твърди, че не е участвала в събитията - просто чула шума, показала се на прозореца и по нея било стреляно. Потърсила е помощ в спешния център "Пирогов", но понеже е бременна, лекарите не се съгласили да извадят всички "куршуми" от лицето й. Вследствие друг жител на ботевградския квартал отправи въпрос към Балабанов това ли е България, в която са се раждали и живеят.

А Балабанов отговори от студиото:

"Бих искал да отговоря на този наш събрат, който отправя въпрос към мен: Да, това не е нашата Република България, това не са нашите взаимоотношения, защото тези хора трябва да разберат, че в тази наша Република България има закони, има полиция, която е призвана да защитава гражданите - имуществото, здравето на българите. И когато се отправи към тях полицейско разпореждане, регламентирано в закона, каквото е например "спрете музиката, пречите на останалите граждани" и те не се подчинят, нашите хора имат пълно основание да използват сила - помощни средства, гумени куршуми, палки и т.н."

По думите на Балабанов "нашите момчета не са направили" (не са използвали помощни средства).

"И аз съжалявам, че не са го направили, защото такива действия срещу полицията заслужават точно това. Трябва да спрем в края на краищата с този псевдолиберализъм и да си затваряме очите пред явни, груби нарушения на обществения ред. Това в нашата държава не бива да продължава", посочи той.

На въпрос как тогава ще коментира обвиненията на бременната жена, че по нея е било стреляно от униформените със сачми, заместникът на Валентин радев отрече.

"Изричането на, меко казано, неистини от тази наша етническа група си е просто така... техен маниер на представяне на нещата. Абсолютно никакви куршуми не са употребявани срещу тях, абсолютно никакви сачми и нищо подобно. Някъде около 10 минути нашите момчета са ги увещавали, убеждавали да спрат музиката", посочи зам.-министърът.

След което няколко "инициатори" са повикали помощ от съседните апартаменти, групата е станала 30-40 души, започнали са да нападат полицаите - да хвърлят камъни, буркани, дървета, велосипеди, разказва полицейската версия Балабанов. И за да "не станат по-големи бели", униформените се оттеглили, повикали подкрепления и заловили шестимата "инициатори", които сега са в ареста. 

"Това се случва за пореден път и погледнато назад, това е една практика на нашите цигани събратя. Не знам защо някои ги наричат роми. Това нещо трябва да се преустанови и аз призовавам нашите служители да използват правомощията си по закона за МВР и по всички закони на републиката - желязно да се прилагат към тези групи хора, за да може да има един справедлив процес на взаимоотношения и взаимодействие, както се казва", призова Балабанов.

И допълни:

"Сегашните правомощия са достатъчни, но много се надявам законодателят да помисли за т.нар. зона на сигурност около полицая, нещо, което има в много европейски страни, в САЩ, за да може полицаят да е спокоен и да знае, че когато приложи сила, няма да бъде осъден, ще бъде оправдан не само от съда, а от цялото ни общество."

В случая полицаят трябва да прибере уредбата и има възможност да приложи помощни средства, след като те не се подчиняват, описа още Балабанов правомощията на униформените по конкретния казус. Ако употреби помощни средства, има риск полицаят да бъде наказан, ако срещу него се образува досъдебно производство. Пуснат е на свобода и си търси адвокат.

"Аз силно се надявам да се промени Законът за МВР и тогава ще можем ние служебно да ги защитаваме. Заставаме зад тях, заставаме зад техните действия, когато са законни. Министърът на вътрешните работи, аз в свое лице, вицепремиерът Красимир Каракачанов, който вчера изказа възмущението си от това нещо, за което ВМРО говори от 15 години - че този етнически модел и тази интеграция просто се провали и не може да съществува в този си вид", каза още заместникът на Радев.

"Трябва да разберат, че нашите момчета ще използват цялата сила по закон - насила, както се казва. Защото друг начин няма. Желязното прилагане на закона срещу тези хора не само - срещу всички. Ние няма да оставим един или двама полицаи да се изправят срещу толкова много хора", каза в заключение Балабанов.