Операторът на българската газопреносна мрежа - компанията "Булгартрансгаз", обяви търг за изграждане на газоснабдителна връзка с Турция на стойност 48.9 милиона лева ($29.22 млн.), тъй като София се приготвя да транспортира руски газ от "Турски поток" към Европа, съобщи агенция Ройтерс.

Предложенията за новия близо 11-километров тръбопровод, който ще осигури връзка от турската граница към транзитната мрежа на България, ще бъдат приемани до 26 юли, става ясно от съобщението за обществена поръчка на сайта на "Булгартрансгаз". Целта е да се изгради тръба от турската входна газова точка Малкочлар до компресорна станция "Странджа". 

Договорът обаче ще влезе в сила едва след окончателното инвестиционно решение за изграждането на сушата на тръбопровода "Турски поток" в Турция и окончателното писмено потвърждение, че ще бъде свързан с газовата мрежа на България, съобщиха от "Булгартрансгаз".

Изграждането на втората тръба на газопровода на сушата е спряно и не е ясно кога ще бъде възобновено. Първата с капацитет от 15.75 млрд. куб. м годишно ще снабдява с природен газ Турция. За отклонението на руската тръба към България е необходимо и съгласуване с Европейската комисия, която през 2014 г. спря "Южен поток" като неотговарящ на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. 

"Турски поток" е част от плана на Кремъл да бъде заобиколена Украйна, която към момента е главното трасе, през което се транзитира руски газ за европейския пазар, и да се засилят руските позиции в Европа.

Втората тръба - стопирана засега, е предвидено да доставя газ през Турция до Югоизточна и Централна Европа и България заяви, че ще бъде входната точка за нея. Русия все още трябва да реши дали тръбопроводът ще доставя газ за Европа през България или Гърция.

Новата газова връзка ще разшири капацитета на сегашния транзитен тръбопровод до Турция и ще бъде от значение, в случай че руският газов гигант "Газпром", от чиито доставки България е зависима почти на сто процента, реши да промени входната точка за доставките на газ за България.

Понастоящем "Газпром" доставя около 3 млрд. куб. метра газ годишно за вътрешните нужди на България - от Трансбалканския газопровод, който преминава през Украйна и Румъния.

България също така е изградила 20-километрово трасе на транзитния си тръбопровод към Турция, като разширява капацитета си до 15.7 милиарда куб. м спрямо сегашните 14 млрд. куб. м и връзката е реверсивна. България в момента транспортира около 13 млрд. куб. метра руски газ за Турция и други около 3 милиарда за Гърция.