Сирия планира да внесе около 1.5 млн. тона руска пшеница през тази година, тъй като се очаква местната реколта да бъде около половин милион тона, каза министърът на вътрешната търговия Абдула ал Гарби пред Ройтерс. Вносът ще бъде предимно руски, но Сирия също иска да купи зърно от Румъния и България - съобщи Ал Гарби.

 
По думите на министъра правителството е все още в началото на изкупуването на зърно, но очакват да изкупят между 500 000 тона и 600 000 тона от сирийски производители през тази година. Сирия има стратегически резерв от зърно за не повече от 8 месеца, обяснява министърът на вътрешната търговия.

"Това е постижение, погледнете например съседен Египет - те имат само за три месеца, а Алжир - запаси за четири месеца", казва той.

Сирия, която някога произвеждаше зърно, достатъчно да задоволи нуждите й, има  в пъти по-ниско производство от началото на военния конфликт, започнал през 2011 г.  Страната е произвеждала около 4 милиона тона пшеница в добри години и е била в състояние да изнася 1.5 милиона тона. Спадът на продукцията поставя правителството на Башар ал Асад под все по-голям натиск да внася зърно.

Ройтерс съобщи през миналата седмица, че Крим е засилил износа на зърно в Сирия през 2017 г. на база споразумение, което дава на черноморския полуостров пазар да пласира излишъка си и гарантира, че Асад има надежден източник на пшеница.

Сирийските фермери са по-добре платени от турските например

Хлябът е субсидирана стока за сирийците, които продължават да страдат от войната, убила неколкостотин хиляди души и принудила милиони да напуснат домовете си. "Ние изобщо няма да повишаваме цените на хляба", категоричен беше Ал Гарби.

"Това е тежест за правителството, разбира се, особено с по-високите цени на пшеницата, които плащаме на фермерите, но ние ще продължим да ги субсидираме", каза той.

Сирия плаща на своите земеделски стопани 175 000 сирийски паунда ($400) на тон и допълнителни 30 000 паунда в транспортни субсидии. "Нашите цени са повече от отлични, това е около $225 на тон в Турция, нашата цена е почти $500", коментира търговският министър.

Разликата до необходимите на Сирия количества зъвно ще бъде попълнена чрез търгове за покупки от външните пазари, обявени от държавния купувач на зърно, предприятието за обработка и търговия със зърнени култури (Hoboob).

Hoboob вече обяви търг със срок до 2 юли за 200 000 тона руска, румънска или българска пшеница. На предишни търгове сирийската държавна фирма не е успяла да купи пшеница заради прекалено високи цени. 

Хранителните продукти не са ограничени от западните санкции на правителството на Асад, но банковите санкции и замразяването на активи са затруднили някои търговски фирми да правят бизнес със Сирия. Търговията със съюзника Русия е значително по-безпроблемна.

Ал Гарби заяви, че сделката с Русия за доставка на 3 милиона тона пшеница е извън търга. За нея беше съобщено още през септември, но доставките не се започнали. Мисля, че след прибирането на реколтата в Русия ще получим някои количества, каза той.

Другата сделка - бартер на сирийски плодове и зеленчуци за руска пшеница, е в последната си фаза.

В България се чака висока реколта

Очаква се реколтата от пшеница в България да бъде по-висока спрямо миналата година. По данни на "Интелиагро" засетите близо 11.4 млн. дка са с около 4% повече спрямо предходната година. Прогнозите са за среден добив от 546 кг от един декар (при 527 кг от дка за миналата година).

Като цяло обаче в глобален план реколтата от пшеница ще е по-ниска с 10 млн. тона до 748 млн. тона. По-ниска ще е в Русия - с цели 13 млн. тона на фона, но също и в Украйна и Казахстан.