Дебатите днес по внесения от БСП вот на недоверие по темата за сигурността продължиха само час и половина. В тях участваха предимно представители на опозицията - БСП и ДПС. Единствените представители на ГЕРБ, които се включиха бяха финансовият министър Владислав Горанов и депутатът Менда Стоянова. Те обаче не направиха изказвания, а репликираха лидера на БСП Корнелия Нинова. Единствените представители на управляващото мнозинство, които взеха думата, бяха от "Обединени патриоти".

След като минаха няколко изказвания шефът на парламента Цвета Караянчева попита няколко пъти дали има желащи да вземат думата. След като не получи заявки тя обяви, че прекратява дебата под аплодисментите на депутатите на БСП. Те очевидно очакваха представител на управляващите да направи изказване, което обаче така и не се случи.

Започваме дебата по вота на недоверие на тема "Сигурност", когато току-що арестант се е отклонил от втория етаж на Районното управление на полицiята в Пловдив. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на дебата, докато представяше мотивите. Тя допълни, че се надява арестантът да бъде хванат "до края на дебата, докато не е пуснал брада".

Нинова заяви, че престъпната некадърност на ръководството на МВР "демотивира полицаи и надзиратели". А полицаите са "дори без хартия в принтерите". Според нея те напускат, защото са демотивирани от правителството.

"Цигани в Ботевград бият абсолютно безнаказано полицаи", заяви Нинова.

Тя също посочи, че гордостта на ГЕРБ са пътищата. България обаче била на 93-то място по качество на на пътищата, като преди нас са Танзания, Алжир, Мали, Армения. Нинова изтъкна, че според ОЛАФ в българските митници се извършват измами. По време на изказването зад нея вървеше мултимедия. В един момент на екрана се появи премиера Борисов, докато дава изявляние пред журналисти. Шефът на парламента Цвета Караянчева призова Нинова говорът на премиера да бъде спрян.

"Все бяхме виждали цензура над опозицията, но да цензурирате премиера...", отговори й Нинова.

Според нея правителството не може да гарантира справедливост и е време народът да я въздаде с гласа си на предсрочни избори.

Менда Стоянова (ГЕРБ) репликира Нинова с думите, че измамите, разкрити от ОЛАФ, са започнали от други европейски държави. Нинова пък припомни думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че системата в митниците позволява манипулация, от която няма следи.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че "системата БАЦИС няма нищо общо със ситемата БИМИС, за която ОЛАФ говори". Според него Нинова така й не е разбрала това. Лидерът на БСП отговори, че по този начин Горанов е признал, че и двете системи са пробити.

Не можем да стоим безучастни, когато държавността ерозира. Това заяви лдиерът на ДПС Мустафа Карадайъ. За пореден път той заяви, че демокрацията е в опасност. Както винаги Карадайъ успя да вкара в словото си бълагрския етнически модел и неговия създател Ахмед Доган. Според него разделението и противопоставянето трябва да спре.

"Правителство, което източник на несигурност, на разделение и противопоставяне, е вредно за страната", заяви Карадайъ.

Затова ДПС щяло да подкрепи вота на недоверие.

Станислав Станилов заяви, че "Обединените патриоти" са изпратени от над 350 хил. души и не може да им се отказва да участват във властта. Юлиян Ангелов пък изтъкна, че националната сигурност е гарантирана, защото ДПС не е във властта.

Изказването на Павел Шопов ("Обединени патриоти") както обикновено бе изпъстрено с нападки към ДПС. Караянчева се опита на няколко пъти да до накара да говори по темата, но не го спря. Заради това Халил Летифов (ДПС) призова Караянчева да бъде по-рязка.

"Спрете да се молите на г-н Шопов, молете се на Всевишния", каза Летифов.

Караянчева обясни, че не се моли на никого, а просто се опитва да въведе ред.

Повечето министри присъстваха в залата. Премиерът Бойко Борисов обаче не дойде.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде в петък.

Но пък вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира после.

"Толкова смешен, жалък и безсмислен вот в живота си не съм виждал, а съм наблюдавал още като студент политическия живот в България. В самото представяне на мотивите за вота нямаше абсолютно нищо конкретно освен общи приказки. След това чухме мъдри мисли на доктор Ахмед Доган, а не остана време доктор Каракачанов да се изкаже. След това чухме от един депутат от Воля с гел по главата как Марешки дупки ли запълвал, с два петела ли спал…", посочи Каракачанов, визирайки анонса на партията на лидера на Воля веселин Марешки, че вместо на дебат депутатите му ще запълват дупки във Варна и ще купуват кокошки и пуйки за нуждаещ се възрастен човек. - "Не знам това зоофилия ли се нарича или как се нарича чисто научно".