Посланието на беларуския президент Александър Лукашенко, че страната му може да бъде анексирана или там да избухне война, е адресирано не към Русия, а към Запада.

Такъв е коментарът на редица анализатори.

На 24 юни Лукашенко посети родния си Шкловски район, където някога е бил директор на совхоз. На среща с чиновници той произнесе доста тревожна реч. В ния лидерът посочи какво заплашва Беларус в случай на незадоволителни икономически резултати.

Ето какво каза Бащицата, както наричат президента на Беларус:

"Ние сме на фронта. Ако не издържим през тези години, ако се провалим, значи, ще трябва или да влизаме в състава на някои държава, или в нас просто ще си бършат краката. А да не дава господ, ще вземат да разпалят война като в Украйна."

Лукашенко не уточни кой е страната, която заплашва Беларус. Но изтъкна, че причина за неизпълнение на поставените икономически задачи, включително в селското стопанство, може да бъде само една - смърт.

"Ако не се придържаме към набелязания план, скоро ще тръгнем без гащи", допълни Лукашенко.

Знаменателното е, че той произнесе тази реч дни след посещението в Беларус на четиримата най-висши представители на Русия. В Минск бяха президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и шефът на Думата Вячеслав Володин. Те участваха в заседание на Висшия Държавен съвет на съюзната държава. Това е наддържавно обединение, в което влизат Русия и Беларус.

Едва ли Русия може да погълне Беларус, коментира политологът Георгий Трофилмуч пред Радио "Свобода". Той припомня, че някои бивши съветски републики преминали под влиянието на ЕС, макар все повече да закъсвали и в икономически, и в политически план.

"Не можем да изключим същия вариант и с Беларус. Вече 4 години живеем в сложна икономическа ситуация след фатналния срив по украинското направление от 2014 г. насам. И Лукашенко е убеден, че ситуацията ще се влошава, а не е убеден доколко ще му помага в този план Русия", смята Трофимчук.

Лукашенко се позиционира на запад с това изказване, смята журналистът Вадим Дубнов, който също говори в ефира на Радио "Свобода". И всички негови предупреждения трябва да стигнат до Запада, с който Бащицата заиграва.

Влошаващите се напоследък отношения межзду Москва и Минст са резултат от украинската криза, започнала през 2014 г-, пише руското издание на сп "Форбс".

Беларус се опитва да води собствена "многовекторна" външна политика, която влиза в противоречие с принципите на Съюзната държава. И това доведе до криза в доверието и сериозни разминавания по важни въпроси.

През юли 2017 г. четирима от общо шестимата беларуски представители в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) подкрепиха украинските си колеги в осъждането на руската агресия. Тази пролет беларуският външен министър за първи път от 25 години посети Великобритания. И това стана в момент, в който Лондон изпъди руски дипломати заради случай с агента Сергей Скрипал.