Македония и Албания са постигнали достатъчен напредък и страните членки на Европейския съюз се съгласиха те да започнат преговори за присъединяване към блока, съобщи "Дойче веле".

Преговорният процес ще започне през юни 2019 г., след като министрите на външните работи на 28-те постигнаха съгласие на последния за българското председателство Съвет по общи въпроси.

За първи път от 2015 г. Съветът на ЕС прие заключения за разширяване. Това отбеляза на пресконференция след продължителните преговори по решенията, свързани с Македония и Албания, вицепремиерката Екатерина Захариева.

"Няма да крия, че не беше лесно. Взехме решение, изключително добро за цяла Европа, не само за страните от Западните Балкани, а и за гражданите от региона. Това решение не само ще повиши доверието в ЕС, а показваме, че изпълняваме ангажиментите, които сме поели към гражданите в този регион и европейската перспектива на страните от Западните Балкани не е само декларации."

Това се случи след като през април Европейската комисия обяви, че Албания и Македония са постигнали достатъчен напредък, за да се постави начало на преговорите за членството им в ЕС.

С неотдавнашното решаване на продължителния спор между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, мнозинството от членките на ЕС вече са готови да започнат предприсъединителните преговори.

Вчера вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева Екатерина Захариева заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи Македония и Албания да бъдат поканени за преговори за присъединяване към Съюза.

"Позицията на Македония е по-силна от тази на Албания", уточни тя.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви, че двете страни са постигнали "забележителен напредък в сферата на върховенството на закона и независимостта на съдебната система", затова Германия подкрепя започване на преговорния процес.

Париж и Хага обаче се обявиха против опитите на ЕС да започне преговори. Според Франция блокът трябва да реформира собствените си институции, преди да приема нови членове.

"Мога само да призова още веднъж нашите приятели от Холандия и Франция да не застават на пътя към необходимия консенсус", заяви Рот преди срещата на външните министри на ЕС.

Той каза все пак, че е оптимист, че министрите може да се споразумеят днес, като отбеляза, че Германия е предложила компромис.

"Ние може да поставим въпроса за някои безпокойства днес и да заявим ясно, че по-специално Албания трябва да изпълни някои предварителни условия, за да отвори преговорните глави", посочи той.

Холандският външен министър Стеф Блок призна, че двете страни са отбелязали "съществен напредък".

"Но същевременно все още не са постигнали всичко", каза Блок. "Искаме да видим резултати в борбата срещу корупцията и по отношение на правовата държава".

Миналата седмица парламентът на Холандия гласува в подкрепа на започването на преговорите с Македония за членство в Европейския съюз, но не подкрепи тези с Тирана. Според повечето депутати резултатите от Албания не са достатъчни, за да бъде предприета стъпка към започването на преговорния процес за членство в общността. Албания не е изпълнила условията, определени от Брюксел по отношение на корупцията и престъпността, бе заключението на депутатите.