Аржентина с много мъка се добра до осминафиналите на Световното първенство в Русия. В последните мачове от група D латиноамериканците изтръгнаха 2:1 от Нигерия, а в победителят в групата Хърватия би със същия резултат Исландия.

Така в първата фаза на елиминациите балканците излизат срещу Дания (на 1 юли от 21 часа), а "гаучосите" ще спорят с Франция (първият 1/8-финал, на 30 юни от 17:00). Срещите са през уикенда.

На стадиона в Санкт Петербург Лео Меси вкара майсторски гол в 15-ата минута. В 51-ата Виктор Моузес изравни от дузпа.

Защитникът Маркос Рохо донесе радост в Аржентина с попадение в 86-ата. Малко преди това бранителят едва не направи дузпа, съдията Джунейт Чакър от Турция гледа видео, но прецени, че играта му с ръка не е достатъчна за наказателен удар.

Диего Марадона изживя мача по своя емоционален начин в една от ложите на стадиона.

Началото в мача Нигерия - Аржентина беше равностойно. В 15-ата минута Евер Банега даде извеждащ пас на Лео Меси, който си спря топката по магически начин и с по-неудобния си десен крак откри головия си актив в Русия 2018. Това беше изпълнение като за Меси. Той вече има голове на три Мондиала, с което се изравни с Диего Марадона и Габриел Батистута.

Малко след това игралият много слабо Гонсало Игуаин пропусна да удвои. В 34-ата минута Анхел ди Мария беше съборен пред наказателното поле и от свободния удар Меси удари греда. Малшанс - Аржентина можеше да реши почти всичко.

След това "гаучосите" се прибраха, а нигерийците започнаха често да се задържат в половината им. Същото продължи и след почивката. Аржентина заигра доста предпазливо и бързо си плати. В 50-ата минута Хавиер Масчерано задържа Леон Балгун в пеналта и Чакър даде дузпа, а Виктор Моузес с лекота реализира след протестите на световните вицешампиони.

При този резултат тимът на Нигерия ставаше втори. И поведението на двата тима се промени. Аржентина почна да играе с топката, а "суперорлите" да се бранят и да разчитат на контри. Атаките на "небесносините" бяха доста хаотични и не носеха изненада. Меси често се луташе край няколко бранители на опонента си.

В същото време акциите на Нигерия вещаеха заплаха. Така в 75-ата Рохо игра с рака, но Чакър реши да остави фаворитите в играта, като спести втори 11-метров удар. Може би все пак това е по-правилното решение.

В 80-ата минута Игауин пропусна най-добрата възможност за състава си след антракта - той не уцели вратата отблизо. Така се стигна до 86-ата, когато включилият се в атака Маркос Рохо вкара гол като истински нападател, засичайки перфектно топката от центриране на резервата Павон.

Така се гледа мач на един от площадите в Буенос Айрес.

Изстрадана радост за Аржентина. И голямо "шоу" от страна на Диего Марадона, който от молитви и хващане за главата премина към показване на средни пръсти.

В същото време на "Ростов арена" резервите на Хърватия играха феърплей срещу симпатичните и бойки исландци. Този мач беше по качествен и интересен за гледане откъм надиграване и голови положения.

Първото полувреме завърши 0:0, което беше добре за Аржентина. Стана още по-добре в 53-тата, когато Милан Бадел откри за Хърватия. Тук някъде обаче Нигерия изравни. И нещата заприличаха на ден по-рано с драмите в испанската група В.

Исландия не направи фурор както на Евро 2016, но пак остави отлични впечатления, както и феновете на отбора.

В Ростов северняците натиснаха. В 75-ата те изравниха чрез Гилфи Сигурдсон от дузпа - напълно логичен развой. Тук нещата станаха сложни за Нигерия и Аржентина.

Исландия продължаваше да се опитва, но до края Хърватия не изпусна контрола, а Иван Перишич в 90-ата ефектно направи актива на Модрич и компания пълен.