Маркос Рохо - героят за Аржентина, чийто гол я класира за осминафиналите на Световното първенство, казал на свои съотборници в навечерието на мача, че ще вкара.

Това заяви звездата на "Манчестър Юнайтед", цитиран от в. "Ел Мундо депортиво".

"Казах го на Евер (Банега) и Ота (Нико Отаменди). Знаех, че ще вкарам гол", споделя защитникът, който в решителния мач игра титуляр.

И допълва, че посвещава попадението на своето семейство, брат, жена и дъщери.

"Нещата не се получаваха. Играчите заслужават това повече от всички. Това тепърва започва", уверява Рохо, явно имайки предвид, че "бяло-небесносините" ще стигнат далеч на мондиала.

Капитанът Лео Меси пък посвещава успеха на агитката на Аржентина, която според "Ел Мундо депортиво" превърнала петербугския стадион "Зенит" в мини "Бомбонера" - стадиона в Буенос Айрес, на който националният тим на Аржентина играе мачовете си.

"Бяхме уверени, че ще спечелим този мач. Чудесно е, че го спечелихме по този начин. Знаех, че Бог е с нас и няма да позволи да отпаднем", каза мегазвездата на "Барселона", който вчера откри резултата с изключително красив гол.

Маркос Рохо вкарва победния гол.

"Голът на Рохо падна пет минути преди края, когато "Ла Албиселесте" (бяло-небесносиният отбор - б.р.) бе на ръба на драмата, когато Нигерия докосваше класирането като втора в групата след лудо второ полувреме, през което имаше всичко - консултации с VAR, абсурдна дузпа на Масчерано, класическия пропуск на Игуаин, който сякаш подписа присъдата на отбора му...", коментира в. "Марка".

Заглавието е "Червено, четно и печалба" и е с термини от игра на рулетка. В случая е игра на думи - Rojo, par y pasa. Rojo означава червено, а par - двойка, т.е. двата гола за Аржентина, или четният номер 16 на автора на победното попадение.

Изданието продължава:

"Но този път футболът взе страната на Аржентина. На "Ла Албиселесте", която игра лошо срещу Исландия и ужасяващо лошо срещу Хърватия, й бе достатъчно да повярва в успеха срещу Нигерия, за да оцелее в Русия. Невъзможно е да извлечеш такава печалба с толкова малко усилия. Освен на Рохо, заради гола, Аржентина трябва да благодари на Меси и на Нигерия, която бе тази, която я остави на Световното, като победи Исландия и се показа доста неефективна в нападение."

Според вестника преломът в мача, изглежда, настъпил след пропуска на нигериеца Игало при резултат 1:1. А със спасяването си вратарят Франко Армани, който за първи път игра на мондиала, показал, че би трябвало да бъде титуляр и в първите два мача на световните вицешампиони. Той играе добре с крака, не прави глупости и по всичко личи, че националната фланелка не му тежи.

 

Аржентински фен размахва фланелка на Лео Меси на стадион "Зенит" в Санкт Петербург.

"Бялата и дива нощ на Меси" - така е озаглавил уводния си материал аржентинският вестник "Ла Насион".

Става дума за белите нощи в Санкт Петербург. А капитанът на тима е обявен за Меси Велики, тъй като триумфира в града на Петър Велики.

Меси Велики не е правил такъв потресаващ мач от края на 2017 г., когато с три гола срещу Еквадор сам класира отбора за мондиала, пише "Ла Насион".

Коментарът на изданието е твърде поетичен:

"Меси избра една слънчева нощ, за да се събуди и да каже на мондиала в Русия, че го има, че никой не може да подписва присъдата му, нито да пее за победа предсрочно. Показа на 35 000 аржентинци, изпаднали в екстаз насред балтийската руска бяла нощ, че помни много добре какво е да вкарваш голове и че много добре разбира какво е да си капитан. Каза го, без да говори, но го каза със своя футбол."

А единственият "цивилизован" миг на Меси в мача бил този, в който се обърнал към турския съдия Джунейт Чакър и му заявил, че никога няма да му прости дузпата срещу Хавиер Масчерано.