Целият свят е концентрирал вниманието си тези дни в Русия заради Световното първенство по футбол. Спортната проява обаче оказва влияние върху много сфери в страната, включително и в църковната, пише "Двери".

Големите градове на страната са изпълнени с тълпи от футболни фенове от всички части на света, които носят своя колорит и култура.

Руският сайт "Православие и мир" разказва за това как се е променил животът на монасите в една от московските свети обители, която се намира в центъра на града и в епицентъра на футболните страсти.

На ул. “Никольская”, водеща към Червения площад, се намира ставропигиалният манастир, посветен на неръкотворния образ на Иисус Христос. Улицата пред него е арена, на която се вихрят най-запалените футболни фенове. Тя вече се препоръчва като атракция, “където могат да се видят мексиканските и аржентинските запалянковци”.

Икономът на манастира отец Ермоген разказва за живота по време на мондиала:

"Вечерите са изпълнени с песни, крясъци, пищялки. Ние се опитваме да намерим изход от това положение – част от братята сега са в нашия скит, тези, които служат и не могат да заминат, се настаняват по-навътре в сградите на светата обител.

Манастирът ни е отворен за всички. Много от чужденците влизат в храма, молят се по техния си начин. Не задават много въпроси, а и езикът е пречка в общуването. Те гледат на манастира преди всичко като на културен обект, не като нещо по-особено", споделя отец Ермоген.

Специално за дните на Световното по футбол Високо-Петровският манастир е подготвил образователни материали на различни езици, които се раздават на многобройните посетители на обителта, идващи от различни страни. Монтирани са информационни табла на английски и се провеждат концерти.

Две чисто човешки любопитни истории, свързани с футболни запалянковци в Русия, разказва сайтът “Православие и мир”, но и двете са много актуални и за нашата действителност.

Първият сюжет е от Нижни Новгород, където футболни запалянковци обърнаха внимание на властите в града върху огромна дупка на улицата. Тя била забелязана първо от фенове от Хърватия, които влезли в нея и споделили снимката си в социалните мрежи. След това ги последвали и други футболни запалянковци. Това активизирало местната власт да побърза с ремонта на пътя и дупката била запълнена.

Другата история разказва за това как американски запалянко подарява на руски младеж с увреждания модерна инвалидна количка. Американецът Ейбъл Вера, който също е инвалид, видял младежа на стадиона по време на един от мачовете. Бил потресен от състоянието на количката му и решил веднага да му подари своята на стойност 10 000 долара.

"Момчето беше толкова щастливо, когато седна в новата си количка, която е много по-удобна и лесна за управление", разказва американецът. "Усмивката, радостта на младежа, учудването му, че някакъв непознат човек му предлага да му подари инвалиден стол за 10 000 долара, ще останат незабравими. Аз самият имах бедно детство и затова сега помагам на другите" - споделя Вера.

Той разказва, че застраховката на инвалидите в САЩ им дава възможност да задържат старата си инвалидна количка, след като получат нова, което става през няколко години. Ейбъл Вера създава фондация, която пласира “бракуваните” инвалидни колички на инвалидите в САЩ и ги дарява на нуждаещи се извън страната. “Защо да държа в дома си 3-4 инвалидни стола, когато знам, че някой в Москва има нужда от тях", казва Вера. Неговата нова инвалидна количка струва 27 000 долара и е последен модел, осигуряващ му голяма свобода на придвижване.

Ейбъл Вера е роден в Мексико, но емигрира в САЩ и сега работи като социален работник в Калифорния. Пред руски журналисти споделя, че познава недоимъка и съчувства на инвалидите, които нямат възможностите, които американската система осигурява. Той контактува с хора с увреждания в цял свят и им помага да подобрят начина си на живот.

Така Световното по футбол в Русия се оказва не само незабравимо спортно преживяване, но възможност за общуване на фенове от цял свят, за докосване до други култури и обичаи, обобщава "Православие и мир".

"Първенството противопоставя отбори, но сближава хора и им показва, че съпричастността и грижата за другия са ценни навсякъде по света."