В понеделник вечерта на предизборен митинг в Южна Каролина и (разбира се) в туитър, Доналд Тръмп сподели добри думи за себе си (или поне така изглежда си е мислел) на Дейвид Линч. Същото направиха и повечето световни медии.

Само че нищо в света на Дейвид Линч не е сигурно — всеки, който е гледал поне един епизод от „Туин Пийкс“ би трябвало да знае това. Президентът Тръмп (може би зает със собственото си риалити шоу) явно е пропуснал едно от най-големите събития в света на телевизията. Иначе щеше да знае, че совите (също както и похвалите) не са това, което са. И може би нямаше така възторжено да разпространи думите на известния режисьор.

След като създателят на „Диво сърце“ наскоро бе цитиран да казва, че Доналд Тръмп „би могъл да стане един от най-великите президенти в историята“, в понеделник Тръмп побърза да се похвали публично с изненадващата подкрепа от смятащия се за демократ холивудски ас.

Но вчера във фейсбук лично Линч се зае да внесе повече яснота по темата с директно обръщение към президента, защото:

„Този цитат измина дълъг път, излезе от своя контекст и има нужда от малко обяснение“.

„За нещастие — пише Линч, — ако продължите както досега, вие нямате шанс да влезете в историята като най-великия президент. Изглежда това би било много тъжно за вас – и за страната. Вие причинявате страдание и разделение.“

„Не е твърде късно да смените курса. Насочете кораба към светло бъдеще за всички. Вие можете да обедините страната. Душата ви ще запее. Под великото ви лидерство с любов никой няма да загуби – всеки ще спечелят. Това е нещо, над което се надявам да си помислите и да вземете присърце. Трябва само да се отнасяте с всички хора така, както бихте искали те да се отнасят с вас“, пише Линч.

Оригиналният „похвален“ за Тръмп цитат на Линч е от интервю в „Гардиън“ по повод предстоящото излизане на автобиографична книга за режисьора на „Мълхоланд драйв“. Пред британската медия той каза за Тръмп:

„Той би могъл да стане един от най-великите американски президенти, защото е объркал нещата до такава степен. Никой не може да се противопостави на този човек по интелигентен начин. Тръмп може и да не върши добра работа, но създава възможност други хора извън системата да го направят. Нашите така наречени лидери не помагат за напредъка на страната, не постигат нищо. Те са като деца. Тръмп изложи всичко това на показ“.

В същото интервю Линч твърди, че не си спомня за кого е гласувал на последните президентски избори преди година и половина, но на първчините избори за кандидат на демократите е дал гласа си за Бърни Сандърс.

"Площад Славейков"