БНТ не заслужава да бъде оплюта, аз израснах в тази телевизия, но там се всява страх.

Това заяви журналистката от националната телевизия Мария Чернева пред Клуб Z днес.

Потърсихме г-жа Чернева във връзка с напускането й след 25 години кариера, след като в понеделник ръководството е отнело ресора ѝ - здравеопазване - в следствие на писмо с оплакване срещу нея. Директорът Константин Каменаров я отстранил и от поста ѝ на представител на обществената телевизия в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Всичко започва на една от редовните планьорки в понеделник на целия редакционен екип на новините, разказва Чернева.

"Те от известно време са се превърнали в монолози на Уляна (Пръмова - б.р.), смущаващо е, не можеш да й опонираш, няма диалог", отбеляза тя по повод наскоро назначената нова директорка на информацията в БНТ.

В края на монолога си Пръмова директно нападнала Чернева заради писмо, изпратено от председателя на Българска асоциация за закрила на пациентите - Павел Таушанов, който иска отстраняването й от Обществения съвет на Фонда. Затова докато не даде обяснение, на журналистката й се отнема ресора "здравеопазване".

"Такова нещо никога не се е случвало в БНТ", заяви Чернева. 

А за Павел Таушанов разказа, че през последните месеци е получавала предупреждения от познати, че той заплашва да я отстрани от поста, тъй като познавал новия директор на БНТ Константин Каменаров. Чернева призна, че не е взела предупрежденията на сериозно и ги е отчела като сплашвания.

"Случва ми се непрекъснато, заплахи, оплаквания, писала съм 1000 обяснения, съдили са ме... в този ресор знаете как е, винаги ще настъпиш нечий интерес", коментира тя.

В последните месеци я притеснявал и фактът, че репортажите й "не вървяха, бяха одобрявани трудно, бавно". Все нямало време, камери, много от работата й стояла на изчакване, дори в момента има репортаж, който не бил пуснат. 

Чернева все още не е видяла писмото, Пръмова не й го предоставила, казали й, че не могат да го открият в последните два дни. Минути преди разговора с Клуб Z секретарка й се обадила, за да й каже, че най-после е открито. Но директорката на информацията не си спестила обвиненията - попитала я е как може да отказва лечение на дете, чии интереси следва, защо се "прави на по-лекар от лекарите".

Според журналистката решението, заради което Таушанов, който не е в Обществения съвет, но има свой представител там, може да й е ядосан, е било гласувано наскоро, но вотът ще бъде повторен, и че тя винаги се е аргументирала за решенията си в Съвета, като цитира специалисти и консултанти, до които се е допитала. Подчерта, че решението е било за възстановяване на пари за вече извършено лечение, т.е. по никакъв начин не е отказала лечение на дете. 

Чернева призна, че е реагирала остро на обвиненията, отрекла ги е, и се е разкрещяла на Пръмова, като е поискала обяснение защо й отнемат ресора.

"Взимам ти ресора, защото мога", отговорила директорката.

Самата Чернева е разстроена и поради факта, че някои от колегите й повярвали на обвиненията и започнали да я питат защо е направила нещо подобно, "беше като линч". Шепа други я защитили веднага, повечето й изказали подкрепа в следващите дни. Според нея това е най-страшното последствие от "публичната екзекуция" на доброто й име - освен лично към нея, това е и атака срещу всеки в телевизията, с която ръководството казва - ако някой се оплаче от вас, ще си загуби ресора.

Докато издирвала писмото, научила, че директорът на БНТ Константин Каменаров вече е писал на Министерство на здравеопазването, за да я отстрани от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца - без дори да разговаря с нея.

"Какво е мотивирало Константин Каменаров да изпрати това писмо? Дали са приятелски отношения или нещо друго? Каквато и да е причината, не е професионална", отбеляза журналистката.

Никой от ръководството досега не е разговарял с нея, и тя е твърдо решена да напусне - "без доверие в редакцията не може". Но подчерта за пореден път, че обвинява ръководството, а не колегите си професионалисти в БНТ.