Кабинетът ще предложи на парламента да одобри закупуването на два многофункционални модулни патрулни кораба за 984 милиона лева с ДДС. 43-тото народно събрание има решение относно инвестиционния разход за "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" от юни 2016 г., но цената сега е със 164 милиона лева по-висока.

Новите кораби ще заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация. Парите в повече спрямо одобрените преди две години са разпределени за плащания през 2025 и 2026 г. Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз и 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораби да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия (опции).

В изискванията към продавача са включени и доставка на първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години). 

Освен това правителството одобри допълнителни разходи за 310 000 лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети Cougar AS-532-AL в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха, чрез дооборудване със специализирани средства. Предвидена е и първоначална подготовка на екипажите.

Други 21 милиона лева са предвидени за разплащане на разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при овладяване на бедствия