"Фолксваген" (Volkswagen) чака зелена светлина от германската служба за околна среда за новите си модели в Германия, но това забавяне в дейността на автомобилния гигант има поне една положителна страна за бизнеса в германската столица, информира ДПА, цитирана от БТА.

Голям брой коли на "Фолксваген" слизат от поточната линия и се паркират на новото берлинско летище, което все още не е отворено, събощи говорител на компанията днес, като потвърди информация на всекидневника "Ханделсблат".

Летището бе източник на безпокойства за Германия, тъй като откриването му многократно бе отлагано заради технически грешки и рязък скок на разходите заради лошо управление и твърдения за корупция.

Сега "Фолксваген", друг източник на отрицателни вестникарски заглавия за германската промишленост, намери начин да използва свободното пространство, докато се бори с бюрокрацията около новите стандарти за емисиите вредни газове.

От септември колите, продавани в Германия, трябва да са преминали Световната хармонизирана процедура за тестване на леки автомобили (WLTP). Тестът измерва вредните емисии, използвайки реални данни от шофиране, като така той става по-труден за покриване от предишните тестове.

"Фолксваген" и другите автомобилостроители са подложени на натиск да изчистят дизеловите си модели, след като германската компания призна през 2015 година, че е манипулирала тестовите данни за отделените вредни газове при над 11 милиона дизелови коли, подадени по света.

"Фолксваген" започна вече да прави коли, които отговарят на новите стандарти, но Федералната служба за автомобилен транспорт все още не е одобрила много от моделите.
Компанията може да има закъснения с доставките на между 200 000 и 250 000 нови автомобила, каза говорителят.

По-рано тази седмица "Фолксваген" обяви, че планира да затвори завода си във Волфсбург за 1-2 дни на седмица между август и края на септември, за да се справи с проблемите, породени от новата Световна хармонизирана процедура за тестване на леки автомобили, съобщи Ройтерс.

Процедурата, която се основава на реални данни от шофиране, а не на теоретични сценарии, отчита по-високи данни за отделяния въглероден диоксид, което забавя издаването на сертификати за моделите и съответно се отразява на продажбите.

Заводът на "Фолксваген" в Цвикау ще бъде затворен в някои дни и производството на части ще се забави, посочи компанията в съобщение.

Заводът в Емден също няма да работи в някои дни през третото и четвъртото тримесечие заради вялото търсене на средноголеми коли.