Третото правителство на Бойко Борисов отмени решение на първото, с което беше спрян проектът за Втора атомна електроцентрала в България.

За днешното си решение Министерският съвет се позова на взетото от 44-ия парламент на 7 юни решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене". В решението бяха посочени и условията за рестарта: изграждане съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията); чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" от НЕК в отделно проектно дружество.

Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" при спазване на условията в решението на Народното събрание.

Очаква се енергийният министър да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

До 31 октомври Теменужка Петкова е задължена да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Освен това трябва периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.