В понеделник вечерта дисциплинарната комисия на ФИФА глоби швейцарските национали Гранит Джака, Джердан Шакири и Стефан Лихщайнер заради прояви по време и след мача със Сърбия (2:1) на Световното. 

Косовските албанци Джака и Шакири имитираха орли (заради герба на Албания) чрез кръстосване на ръцете и палците си в радостта след головете. Лихщайнер пък публично ги подкрепи. Първите двама отнесоха 10 000 швейцарски франка, а новото попълнение на "Арсенал" - 5000.

Часове по-късно фенове на швейцарския национален тим обявиха чрез групи в социални мрежи, че набират средства за глобите, информира Би Би Си. Сумата вече надхвърля 30 хиляди франка, което е повече от необходимото.

В обосновката за акцията се казва, че тримата футболисти "са донесли радост и щастие на всики швейцарци и албанци на планетата". Организаторите все пак поясняват, че парите ще бъдат внесени в касата на ФИФА, ако Футболната асоциация на Швейцария откаже да ги плати.

Междувременно дарителска кампания за същото стартира и министър председателят на Албания Еди Рама. Той е открил сметка в "Райфайзенбанк", а акцията му носи името "Не се страхувайте от Орела".

Кметът на Тирана Елион Велияж пък критикува решението на ФИФА в туитър.