Полската държавна енергийна компания PGNiG подписа 20-годишни договори с две американски компании - Port Arthur LNG и Venture Global LNG - за доставка на втечнен природен газ, съобщи на сайта си компанията, цитирана от БТА.

"PGNiG подписа договори с Port Arthur LNG и Venture Global LNG... Водят се преговори, които се отнасят за условията по договорите за доставка на втечнен газ, според които PGNiG ще може да получава от всеки американски партньор по 2 милиона тона втечнен газ годишно, което след регазификацията дава общо 5,5 милиарда кубически метра природен газ", пише в съобщението.

И двете американски компании изпълняват проекти за строителство на терминали за втечняване на газ в Мексиканския залив, които трябва да влязат в експлоатация през 2022 и 2023 година, посочва още компанията.

Полша се стреми да намери алтернативен вариант на доставката на природен газ от Русия до 2022 година, когато ще приключи срокът на действие на дългосрочния договор с руската компания "Газпром".

Годишното потребление на газ в Полша е 15 милиарда кубически метра. Една трета от този обем страната добива самостоятелно на територията си, а останалите идват от внос. Главният доставчик на газ в Полша е руската "Газпром" и по силата на дългосрочен договор страната може да придобива годишно по 10,2 милиарда кубически метра газ.

През 2012 година Варшава и Москва се договориха за намаление на цента на газа с 10 процента. През 2015 година PGNiG подаде оплакване срещу Газпром в арбитражния съд в Стокхолм за намаление в цените на синьото гориво. Според Варшава стойността на газа в действащото споразумение е завишена и не съответства на ситуацията на европейския енергиен пазар. Полша ползва услугите на алтернативни доставчици и частично покрива потребностите си от газ на германската борса.