Бразилия и Швейцария са на осминафиналите в Русия 2018 от гр. Е. "Селесао" победи Сърбия с 2:0, Швейцария и Коста Рика направиха 2:2, но и равенството стигна на "часовникарите" за следващата фаза.

На елиминациите Бразилия излиза срещу Мексико, а Швейцария ще спори с Швеция. Германия отпадна сензационно. В четвъртък приключва груповата фаза и всичко ще е ясно. Петък е почивен ден, осминафиналите започват в събота.

На стадион "Откритие арена" ("Спартак") в Москва "златистите" спечелиха прагматично срещу "бразилците на Балканите", както все още наричат Сърбия. Но не може и да се очаква друго, тъй като селекционерът Тите не си пада много по старата футболна романтика.

Сърбия има добър тим с футболисти, които играят в топ 5 на първенствата в Европа, но не и достатъчно класа, за да спори със съперници като Бразилия. Притеснителна за Тите и щаба му може да се окаже контузията на Марсело (горе), заради която асът на "Реал" (Мадрид) беше заменен в началото на срещата.

Почитателка на Бразилия.

В 36-ата минута Филипе Коутиньо, най-добрият в редиците на бразилците и днес, даде отличен пас на Паулиньо, който се възползва от грешка в центъра на защитата на сърбите и прехвърли технично Владимир Стойкович за 1:0.

Сърбия заигра силно в средата на второто полувреме, когато натисна и зареди опасности пред Алисон. Пролича обаче липсата на елитен таран, който да завършва атаките. Александър Митрович не се изяви в тази роля, той направи няколко пропуска.

Сръбският национал Александър Коларов.

Така вместо във вратата на "селесао" гол падна в тази на "плавите" - Тиаго Силва се възползва от центриране на Неймар от корнер и удвои в глава. Това стана в 68-ата минута и прекърши устрема на сърбите.

До края на три пъти Неймар изтърва да се разпише.

Предвид развоя в Москва Швейцария имаше спокойствие срещу Коста Рика в Нижни Новгород. Селекцията от Централна Америка пък игра освободено, тъй като не се бореше за нищо. И изнесе силен мач, като заслужаваше победата. Още до 10-ата минута топката два пъти срещна гредите зад Ян Зомер.

Радост в Коста Рика.

Въпреки това Блерим Джемайли даде аванс на Швейцария в 31-вата мин. В 56-ата Кендъл Уотсън засече топката с глава след центриране от ъглов удар - 1:1.

Това бе справедлив резултат, но двата тима продължиха да играят открито и да търсят победата. Най-вече костариканците, които искаха да си тръгнат от Русия победно - подобно на Саудитска Арабия, Перу, Южна Корея...

Те подкрепят Швейцария...

В 88-ата Йосип Дърмич отново изведе напред Швейцария. Малко след това два пъти се стигна до намеса на VAR пред вратата на Швейцария. В първия случай реферът отсъди дузпа, но отмени решението си заради засада. В добавеното време съдията отново даде наказателен удар и този път такъв беше изпълнен.

Брайън Руис шутира, топката се отби в напречната греда, оттам в гърба на Зомер и влезе в мрежата. Попадението бе записано като автогол. Рядко се вижда такова нещо.