Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен от Европейския съюз в разработването на нова американска доктрина, в която „няма приятели, а само врагове“, пише британският вестник The Guardian.

Преди това, което изглежда като буреносна среща на върха на НАТО през следващата седмица – и с лидерите на ЕС събиращите се в Брюксел, за да обсъдят развиващата се трансатлантическа търговска война, най-висшестоящите представители на Блока изразиха дълбокото си безпокойство за бъдещето. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС вече трябва да се подготви за най-лошото заради политиките на Тръмп. Имайки предвид предстоящата търговска война, решението на САЩ да се оттеглят от споразумението с Иран и Парижкото споразумение за климата, както и постоянните атаки върху европейски съюзници заради по-малките им разходи за отбрана, има притеснения в Брюксел за дългосрочната стабилност на отношенията.

Наистина всява страх фактът, че промяната на САЩ в поведението може да надмине президентския мандат на Доналд Тръмп. Също така има и притеснения сред британски представители в Уестминстър върху външната политика на Тръмп, в частност неговата предстояща среща с руския президент Владимир Путин. В писмата с покани към лидерите на държавите от ЕС преди срещата на върха Туск написа, че „трансатлантическите отношения са под огромен натиск заради политиките на президента Тръмп“.

Висшестоящ член от ЕС е добавил:

„Все повече и повече се притесняваме, че това не са само инциденти. Започва да изглежда като схема. Схемата на американска доктрина, в която няма приятели, а само врагове.“

САЩ наложиха наказателни мита върху вноса на европейска стомана и алуминий на основание националната си сигурност. ЕС отговориха с налагането на „ребалансиращи мерки“, които удариха около 2.8 милиарда евро (3.25 милиарда долара) от американскопроизведени продукти.

Тръмп, в отговор предупреди през последните дни, че изследване за предполагаемите изкривени търговски отношения с автомобили, в които германските производители се смята, че имат предимство, скоро ще бъде публикувано. По-рано американският президент заяви, че би искал ефективно да забрани продажбите на мерцедес, ауди и други германски автомобили.

Доналд Туск от своята страна в писмото си до лидерите заяви, че „за съжаление разделенията преминават отвъд търговията“. Той заяви:

„Моето вярване е, че докато се надяваме на най-доброто, трябва да сме готови да подготвим нашия Съюз за най-лошия вариант.“

По-рано през този месец Тръмп отправи безпрецедентна атака към правителството на Ангела Меркел, пишейки в социалната мрежа туитър, че „народът на Германия се обръща срещу лидерството си, след като миграцията разтърсва вече крехката берлинска коалиция“.

Докато Брюксел търси намиране на консенсус сред членовете си за това как да се справи с миграцията от Африка и другаде, Туск пише в писмото:

„Има гласове в Европа и в света, които твърдят, че нашата неефективност в поддържането на външните граници е присъщ белег на Европейския съюз или – по-обхватно – на либералната демокрация. Видяхме създаването на нови политически движения, които предлагат прости отговори на най-сложните въпроси. Прости, радикални и привлекателни. Миграционната криза им предостави нарастващ брой аргументи. Все повече и повече хора започват да вярват, че само здравата власт, антиевропейска и антилиберална по дух, с тенденция към явен авторитаризъм, е способна да спре вълната от нелегалната имиграция. Ако хората им вярваха, че само те могат да предложат ефективно решение на миграционната криза, те ще повярват и на всичко друго, което кажат. Залозите са много високи. И времето е малко.“

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поканен формално във Вашингтон, за да обсъди търговските отношения, въпреки че говорител в Брюксел заяви, че все още не е уточнена дата. Тръмп нарече Юнкер „брутален“ по време на скорошната среща на Г-7, където президентът на САЩ изглеждаше решен да се изолира от западните си съюзници.