„Бронзовата къща“ е готова – колкото и да не е за вярване след месеците на бездействие. И дори изглежда добре – макар че някои трудно ще го признаят. Но след скандалните твърдения на автора Пламен Деяноф във видео, заснето на събитие в „Кунстхале“, Виена, не можем да я приемем просто като художествено произведение.

Скулптурата най-сетне бе построена и дори ще хване няколкото последни дни от българското председателство на Съвета на ЕС, в чест на което трябваше да се издигне още през февруари. Но оградите около тази кула ли е, къща ли или каквото хрумне на автора, все още не са премахнати – тоест публиката все още не е поканена да разгледа отблизо най-обсъжданото у нас произведение на съвременното изкуство в последно време. Наоколо стоят разхвърляни машините и инструментите, с които бяха сглобени модулите на творбата, предстои монтиране на осветлението, за да я видим в пълния ѝ блясък… Заради дъжда това явно няма скоро да бъде направено.

И все пак това, което имаме като „Бронзова къща“, както биха се изразили някои политици, не е онова, което ни бе представено първоначално – няма размерите, с които тръгнаха да я правят, нито изглежда като изображението на банерите, разположени наоколо. В един момент работата отиваше към псевдология фантастика. Деяноф изтъкваше ред причини да не започне работа – крива му била площадката, ток нямало прокаран до обекта, тоалетни липсвали за работниците… В един момент реши да я сглобява на друго място и започна да изнася модулите. Каквито и подигравки да си навлече, нищо не катализира положението така, както видеото, в което авторът се подигра с българските общински власти – и строежът на „Бронзовата къща“ тръгна с невъобразима спрямо досегашната му скорост.

Днес творбата е готова. Няма да стои завинаги там, а само до края на годината. Колкото и да ни (или не ни) харесва, тя няма да остави положителни спомени у софиянци. Около нея винаги ще витаят съмненията, че са прегазени куп правила, за да я има – на всяка цена.

"Площад Славейков"