Опасни валежи в цялата страна в четвъртък. Синоптиците предупреждават, че на много места се очакват количества от 50 и повече литра на квадратен метър. 

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви предупреждението за опасност "оранжев код" в цялата страна с изключение на Видинска област, където кодът е с една степен по-слаб - "жълт". 

Ще остане хладно за юни. Заради вятъра и мрачното време усещането ще бъде за есенно време. Максималните температури са между 18 и 25 градуса.

По Черноморието отново ще има валежи, придружени от гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър. А максималната температура на водата и въздуха е 24-25 градуса.

Над планините  също се очертава ветровит дъждовен ден, придружен от гръмотевични бури. Температурата на 1200 метра ще бъде към 14  градуса.

Количествата валежи за денонощието ще достигат до 30-50 л/кв.м, а в отделни райони и повече, съобщи "Фокус", позовавайки се на института.

Оранжевият код е предупреждение, че съществува голяма вероятност за материални щети и са възможни човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите, разясняват метеоролозите.

Министерството на околната среда предупреди, че речните нива се повишават и този процес ще продължи в дните до края на месеца. Заради почвената влажност и интензивните валежи са възможни поройни наводнения.

В петък отново ще има превалявания от дъжд почти в цялата страна, температурите ще бъдат около 20 градуса.

Добрата новина е, че през почивните дни времето постепенно ще се подобрява, а в началото на другата седмица температурите постепенно ще се върнат на обичайните за този месец стойности.

В събота температурите ще започнат слабо да се повишават, но отново ще има валежи и гръмотевични бури предимно в Централна и Източна България.

На 1 юли се очаква валежите навсякъде да спрат. Ще бъде слънчево и постепенно ще се затопля. В понеделник ще бъде предимно слънчево, без валежи и с температури между 22 и 26 градуса.

От вторник лятото ще започне да се връща с пълна сила – във втория ден от следващата седмица ще бъде слънчево и топло, с температури от 23 до 27 градуса.